ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

''Ξεφουσκώνουν'' τα e-shop των φαρμακείων

Διαμαρτύρονται επιταγές από προμηθευτές.


Μία "μπίζνα" ήταν και τώρα έχει ξεκινήσει το ξεφούσκωμά της, μας λέει παράγοντας από τον χώρο των φαρμακείων, αναφερόμενος στα περιβόητα ηλεκτρονικά καταστήματα-eshop, τα οποία ενώ στο ξεκίνημά τους αύξαναν τα μεγέθη τους με τρελούς ρυθμούς, σήμερα η τάση είναι στασιμότητα με έντονα σημάδια κόπωσης. Και μπορεί να προμοτάρονται ως ηλεκτρονικά φαρμακεία, όμως, όπως λέει η πηγή μας, είναι ένας μαρκετινίστικος όρος που χρησιμοποιείται παράνομα και καταχρηστικά, καθώς τα συγκεκριμένα σημεία δεν πωλούν φάρμακα - το απαγορεύει ο νόμος- και το όλο αντικείμενό τους περιορίζεται στην διακίνηση δερμοκαλλυντικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής και κάποια άλλα είδη κυρίως για βρέφη (πιπίλες, πάνες κ.λπ.)


1) Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σύμφωνα με μελέτη το 2018 θα πετύχαιναν έναντι του 2017 άνοδο στα έσοδά τους κατά 25% αυτή περιορίστηκε στο 12%, δηλαδή λιγότερο από το μισό του προβλεπόμενου.

2) Με δεδομένο το βασικό τους αντικείμενο που είναι τα δερμοκαλλυντικά και τα συμπληρώματα διατροφής, αντιπροσωπεύουν περίπου το 10-15% του τζίρου που κάνουν αυτές οι δύο κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιούν (συνολικά και για τις δύο) πωλήσεις ύψους 125 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από το 85% των παραφαρμάκων συνεχίζει να διακινείται από τον πάγκο των φαρμακείων.

3) Μολονότι τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τα 600-700 e-shop, μόλις τα 15 πρώτα πραγματοποιούν την μερίδα του λέοντος των πωλήσεων. Σημειώνεται ότι το πρώτο e-shop εμφανίστηκε στις αρχές του 2000 στην Πελοπόννησο.

4) Χρησιμοποιώντας ως κράχτες προϊόντα με πολύ μεγάλες προσφορές, σαφώς και έχουν αποκτήσει ένα κοινό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας θα τα εμπιστευτεί για την προμήθεια των φαρμάκων (αν επιτραπεί), καθώς η προσωπική του σχέση με τον φαρμακοποιό είναι πολύ δυνατή και γίνεται ακόμη ισχυρότερη λόγω της καχυποψίας που έχουν απέναντι σε αυτά τα καταστήματα συμβάλλοντας σε αυτό και η διαδικτυακή του ενημέρωση (είτε για παραποιημένα προϊόντα, είτε από ειδήσεις για ανεπιθύμητες παρενέργειες από σκευάσματα που έχουν πωληθεί εκτός του φυσικού τους χώρου που θεωρείται το φαρμακείο).

5) Βέβαια, το παραπάνω έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, 25 τοις εκατό των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα YouGov για το Γενικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 350 εγγεγραμμένα φαρμακεία στο διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Pharmacy2U, έχουν επισκεφθεί 300.000 ασθενείς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία συνταγογραφούμενων του NHS για να τους χορηγούνται τα φάρμακά τους τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μια νέα εγκατάσταση στο Leicestershire μπορεί να διανέμει 7.5 εκατ. σκευάσματα το μήνα.

Τα εγκατεστημένα μεγάλα φαρμακεία, όπως η Boots και η Lloyds, έχουν επίσης ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο, αλλά οι πελάτες εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με εταιρείες που λειτουργούν μόνο online, όπως το PillTime.

Πλαίσιο

Μέχρι το 2023 η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει ξεπεράσει σε μέγεθος την Βόρεια Αμερική όσον αφορά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, αναφέρει τελευταία έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν, η παγκόσμια αγορά για τα ePharmacies εκτιμήθηκε σε 29,35 δισ. δολ. το 2014 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,7% καθόλη τη διάρκεια της προβλεπόμενης περιόδου από το 2015 έως το 2023. Σημειώνεται ότι το 2014, η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε από πλευράς εσόδων το μεγαλύτερο τμήμα στην παγκόσμια αγορά ePharmacy, ακολουθούμενη από την Ευρώπη.

Ειδικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι κύριοι παράγοντες που θα οδηγήσουν στη σημαντική ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρονικών φαρμακείων είναι η αυξανόμενη διείσδυση του Internet υψηλής ταχύτητας και η στροφή των καταναλωτών προς την αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο. Η Γερμανία κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά ePharmacy και αυτό αποδίδεται στο διασυνοριακό εμπόριο, στο οποίο πρωτοστάτησε η DocMorris. Στους βασικότερους παίκτες παγκοσμίως περιλαμβάνονται οι εξής: CanDrugstore.com, drugstore.com Inc., Lloyds Pharmacy Ltd., The SANICARE Group, Domzdrowia.pl SA, eDrugstore.MD, Walgreen Co., CanadaDrugs.com, Rowlands Pharmacy, MediSave, CVS Caremark, CanAmerica Drugs, Inc., και PlanetRx.com.

Στο εξωτερικό, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία καθίστανται ολοένα και πιο δημοφιλή λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει, όπως η χαμηλότερη τιμή, η πρόσβαση σε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που χορηγούνται, η παράδοση φαρμάκων όλο το εικοσιτετράωρο και η εύκολη διαθεσιμότητα φαρμάκων που κατά τα άλλα είναι δύσκολο να βρεθούν. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να επισκέπτονται φυσικά το φαρμακείο για την προμήθεια φαρμάκων, ενώ όπως λέγεται μπορεί ενδεχομένως η συνταγή να κατατεθεί από τον γιατρό στην πύλη ePharmacy και να λάβουν οι ασθενείς τα απαραίτητα φάρμακα στην πόρτα τους.


Πηγή : iatronet