ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Εκδόθηκε η ΥΑ για την Τιμολόγηση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η γενική ανατιμολόγηση του έτους, μετά την ανάρτηση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων». Με μερικές ημέρες καθυστέρηση, σε σχέση με την αρχική πρόθεση της Αριστοτέλους να την εκδώσει έως το Πάσχα, δημοσιεύθηκε τελικά η ΥΑ του Ανδρέα Ξανθού, η οποία επιτρέπει την ολοκλήρωση των διαδικασιών τιμολόγησης στον ΕΟΦ. 
Μάλιστα, το Τμήμα Τιμολόγησης του Οργανισμού και κατόπιν αιτήματος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, έδωσε νέα παράταση για την υποβολή των φύλλων έρευνας για τα φαρμακευτικά προϊόντα έως και αύριο Τετάρτη.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν φαίνεται να μην είναι εκτεταμένες και να εστιάζουν κυρίως σε τεχνικά ζητήματα. Ωστόσο, σημαντική αλλαγή κρίνεται η επί της ουσίας άρση της απαγόρευσης αυξήσεων στα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, η οποία προβλεπόταν βάσει του προσχεδίου. Ειδικά, από τη στιγμή που οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές προβλέπουν πλέον και την πιθανότητα αυξήσεων, μια αλλαγή που συνοδεύτηκε και από αρκετές αντιδράσεις, κύκλοι της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για αποκατάσταση μιας αδικίας.
Σημαντική αλλαγή ήταν και η κατάργηση της παραγράφου που αφορούσε την τιμολόγηση συνδυασμών γνωστών δραστικών ουσιών και η οποία προέβλεπε ότι «η οριζόμενη τιμή είναι σε κάθε περίπτωση ίση ή μικρότερη από το άθροισμα των τιμών των φαρμάκων που περιέχουν τις επιμέρους δραστικές ουσίες στις ίδιες περιεκτικότητες και τον ίδιο αριθμό δόσεων με το φάρμακο συνδυασμού». Όπως εξήγησαν στο Virus παράγοντες της αγοράς, ένας τέτοιος όρος θα δημιουργούσε προβλήματα, περιορίζοντας σημαντικά την ανάπτυξη τέτοιων συνδυασμών, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι επιμέρους δραστικές είναι παλιές και καθιερωμένες ουσίες και άρα με πολύ χαμηλή τιμή. Οι χαμηλές τιμές, λοιπόν, θα συνιστούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και εξαγωγή του σε άλλες αγορές. Άλλωστε, ο περιορισμός στο ποσό που πληρώνει η πολιτεία για το φάρμακο μπορεί να εφαρμοστεί στα επόμενα στάδια, της διαπραγμάτευσης και της αποζημίωσης.
Άλλη μια αλλαγή αφορά στην τιμολόγηση off-patent φαρμάκων. «Στην περίπτωση που υφίσταται διαθέσιμη τιμή σε ένα μόνο κράτος μέλος της Ευρωζώνης για τον εννεαψήφιο κωδικό ΕΟΦ του φαρμάκου, γίνεται αναγωγή σε διαφορετική συσκευασία ή/και περιεκτικότητα και επιλέγεται ο μέσος όρος των δύο αυτών τιμών». Το προσχέδιο προέβλεπε την επιλογή της χαμηλότερης εκ των δύο αυτών τιμών, το οποίο αναμενόταν να κατακρημνίσει τις τιμές τους. Η παράγραφος κλείνει με τη διευκρίνιση ότι «στην περίπτωση που δεν υφίστανται επίσημες διαθέσιμες τιμές στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για τον εννεαψήφιο κωδικό ΕΟΦ του φαρμάκου, επιτρέπεται η αναγωγή σε διαφορετική συσκευασία ή/και περιεκτικότητα».
Η Αριστοτέλους απέρριψε, πάντως, αρκετά από τα σημεία που είχαν επισημάνει οι φορείς της φαρμακοβιομηχανίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παράγραφο 4 του άρθρου 7 που φέρεται να έμεινε αμετάβλητη, ενώ ο ΣΦΕΕ είχε εξαρχής επισημάνει πως η τιμολογιακή προστασία που εκφράζεται από το ΚΗΘ συνιστά στρέβλωση, παρότι το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μπορεί να προσφέρει μια κάποια προστασία απέναντι στη μεγαλύτερη στρέβλωση του clawback. Μένει να φανούν ποια άλλα αγκάθια θα προκύψουν από την περαιτέρω επεξεργασία της ΥΑ.


Πηγή: virus