ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τιμή παίρνει και στην Ελλάδα η «χρυσή» CAR-T θεραπεία

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το Δελτίο Τιμών νέων φαρμάκων για το 4ο τρίμηνο του 2018. Βέβαια, τα εν λόγω σκευάσματα έχουν ακόμη δρόμο έως την ένταξη τους στη συνταγογράφηση…
Τιμή έλαβαν τα 128 νέα σκευάσματα, τα οποία εισάγονται και τυπικά στην ελληνική αγορά, μόλις μερικές εβδομάδες, όμως, από την ετήσια γενική ανακοστολόγηση, η οποία αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή.
Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τιμών 4ου τριμήνου του 2018 είναι 6 λιγότερα από όσα συμμετείχαν στη διαβούλευση μεταξύ ΕΟΦ και Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας. Η τελική πρόταση του τμήματος Τιμολόγησης του Οργανισμού, με τα εν λόγω 128 σκευάσματα, απεστάλη στην Αριστοτέλους τέλη Φεβρουαρίου και χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας για να εγκριθεί το Δελτίο Τιμών και να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.
Ανάμεσα στα φάρμακα και η γονιδιακή CAR-T θεραπεία της Novartis, tisagenleleucel, η οποία λαμβάνει λιανική τιμή καταλόγου 374.364,48 ευρώ.
Ωστόσο, για να ενταχθεί η εν λόγω θεραπεία και όλες οι υπόλοιπες στο σύστημα συνταγογράφησης έχουν ακόμη αρκετό δρόμο. Οι νέες θεραπείες θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, ώστε να εξεταστούν από τους αξιολογητές της Επιτροπής HTA και μετά να τεθούν σε διαβούλευση στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Στην τελευταία αναμένεται να αποφασισθεί και η τελική τιμή, στην οποία θα αποζημιώνεται το εκάστοτε φάρμακο, με το ενδιαφέρον να στρέφεται ιδιαίτερα στη θεραπεία CAR-T.
Το εν λόγω Δελτίο ισχύει για τους ΚΑΚ, τα Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές, τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία από την ανάρτησή του.
Οι ενστάσεις επί του αναρτημένου δελτίου τιμών θα υποβληθούν αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση deltiatimwn_enstaseis@eof.gr από την επομένη της ανάρτησής του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και έως την Πέμπτη 28 / 3 /2019 και ώρα 11.59 μμ.


ΜΗΣΥΦΑ
Παράλληλα, δημοσιεύθηκε και ο κατάλογος ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης νέων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), για το 4ο τρίμηνο του 2018. H ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης τους δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με την ανώτατη νοσοκομειακή τιμή τους. Η λίστα, βέβαια, περιλαμβάνει μόλις 6 σκευάσματα.

Πηγή: virus