ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Με γραπτό μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται οι πολίτες για παραβίαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους! Όλη η διαδικασία

Ακόμη και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους θα ενημερώνονται οι πολίτες στην περίπτωση που κάποιος μπει στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους χωρίς να το γνωρίζουν. Ο ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασφαλισμένων όπως θεραπείες, φάρμακα, νοσηλείες, εξετάσεις κλπ.
Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς με ειδικούς κωδικούς που θα παραλάβουν με τη δημιουργία του φακέλου, ενώ και οι θεράποντες ιατροί τους θα μπορούν να βλέπουν το ιατρικό τους ιστορικό με τη χρήση των κωδικών της συνταγογράφησης.
Ωστόσο προκειμένου να προστατευθούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο πλαίσιο και της εφαρμογής του νέου Κανονισμού που ισχύει σε όλη την Ευρώπη γνωστός και ως GDPR, όποιος γιατρός ή άλλο πρόσωπο μπει στον φάκελο του ασθενούς, ο πολίτης θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με μήνυμα στο κινητό του ή με email εάν το έχει δηλώσει.
Μάλιστα επειδή ακριβώς η ανησυχία των πολιτών εστιάζεται εάν ασφαλιστικές εταιρείες μέσω των γιατρών που διαθέτουν, θα μπορούν να λαμβάνουν τα ιατρικά αρχεία των ασφαλισμένων, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι κάθετοι: ουδείς θα μπορεί να δει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ηλεκτρονικού φακέλου. 
Γι αυτό άλλωστε και θα ενημερώνεται άμεσα ο ασφαλισμένος με μήνυμα, ώστε να μπορεί να καταγγείλει το γεγονός είτε στο υπουργείο Υγείας στο ειδικό τμήμα για την εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων είτε ακόμη και στη Δικαιοσύνη.
Μάλιστα στην περίπτωση που μία ασφαλιστική εταιρεία επιθυμεί να ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό ενός πολίτη στη βάση έννομου συμφέροντος που επιτρέπει ο νόμος, θα πρέπει το αίτημα να εγκρίνεται από τον υπεύθυνο προστασίας του υπουργείου Υγείας (DPO) ο οποίος και θα εξετάζει κάθε φορά την υπόθεση.
Πάντως στις περιπτώσεις που ασφαλιστικές εταιρείες θα αξιοποιούν κωδικούς από τους δικούς τους γιατρούς και θα διαπιστώνεται αυτό στην πράξη, θα ενεργοποιούνται άμεσα οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Υγείας αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).
Ήδη φαίνεται πως στους πρώτους 200.000 ηλεκτρονικούς φακέλους που δημιουργήθηκαν πιλοτικά, άρχισαν και οι πρώτες καταγγελίες καθώς πολίτες διαμαρτύρονται ότι κάποιοι γιατροί γράφουν φάρμακα στον φάκελο τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί.
Αξιοσημείωτο είναι πως και να θέλει ένας πολίτης να δώσει πρόσβαση για παράδειγμα σε μία ασφαλιστική εταιρεία, το ίδιο το σύστημα αλλά και ο νόμος το απαγορεύουν.

Πηγή: healthreport