ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οδηγίες για το νέο τέλος καλλυντικών από τον ΕΟΦ

Τις διαδικασίες για τον υπολογισμό του νέου τέλους καλλυντικών που θα εισπραχθεί του χρόνου τον Ιανουάριο, βάζει μπρος ο ΕΟΦ, κοινοποιώντας το σχετικό άρθρο που συμπεριελήφθη στον τελευταίο ν. 4600/2019 για τις ιδιωτικές κλινικές.
Το νέο τέλος, που αφορά την ετοιμότητα του ΕΟΦ για εποπτεία της αγοράς και την κάλυψη των εξόδων εργαστηριακών εξετάσεων, διαφοροποιείται σε σχέση με την ήδη ισχύουσα εισφορά 1% επί της καθαρής χονδρικής πώλησης των καλλυντικών, επιβάλλεται δε, αναδρομικά από 1.1.2019, με ποσοστά κλιμακούμενα ανάλογα με το ύψος των ετησίων πωλήσεων.
Συγκεκριμένα, για ετήσιες πωλήσεις:
έως 100.000 ευρώ, ο νέος συντελεστής είναι 0,75%,
από 100.001 ευρώ έως και 5.000.000 ευρώ, ο συντελεστής παραμένει 1% και
για κάθε ποσό άνω των 5.000.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται στο 1,25%.
Το νέο τέλος επιβάλλεται σε παραγωγούς, αντιπροσώπους ή εισαγωγείς καθώς και διανομείς, με βάση καταστάσεις που έχουν την έννοια των υπεύθυνων δηλώσεων.
Οι καταστάσεις είναι ετήσιες και καταχωρίζονται σε αυτές τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και η συνολική αξία των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτά και που υπόκεινται στα παραπάνω τέλη ετοιμότητας.
Τα τέλη που περιλαμβάνονται στις ανωτέρω καταστάσεις, εισπράττονται και βεβαιώνονται συγκεντρωτικά στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του αμέσως επόμενου έτους από το έτος για το οποίο οφείλονται, μαζί με τις εκάστοτε ισχύουσες επιβαρύνσεις.
Αντίγραφο της ετήσιας αυτής κατάστασης, μαζί με το αποδεικτικό είσπραξης της Δ.Ο.Υ. υποβάλλεται στον Ε.Ο.Φ. μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία καταβολής.
Διαφορές που προκύπτουν κατά τον έλεγχο των παραπάνω εισφορών από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Φ., μετά τον συμψηφισμό των επιπλέον καταβολών, βεβαιώνονται και εισπράττονται κατά τη διαδικασία είσπραξης δημόσιων εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Πηγή: healthmag