ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Επάρκεια σκευασμάτων ανοσοσφαιρίνης ζητά ο Σύλλογος Μυασθενών

Oι περσινές ελλείψεις έφθαναν σε διάρκεια το τρίμηνο-τετράμηνο και μάλιστα σε μεγάλα νοσοκομεία ,τόσο των Αθηνών, όσο και στην επαρχία, όπως σε αυτό της Λάρισας, των Ιωαννίνων αλλά και της Θεσσαλονίκης.


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων ανοσοσφαιρίνης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζήτησε με υπόμνημά του ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος, προς τον κ. Πλαγιανάκο Π.Βασίλειο, πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον κ. Γεωργακόπουλο Παναγιώτη, αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ. Αν δεν υπάρξει, μας τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτρης Ζάφτης, κ. Δημήτρης Ζάφτης, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις περσινές ελλείψεις που έφθαναν σε διάρκεια το τρίμηνο-τετράμηνο και μάλιστα σε μεγάλα νοσοκομεία ,τόσο των Αθηνών, όσο και στην επαρχία, όπως σε αυτό της Λάρισας, των Ιωαννίνων αλλά και της Θεσσαλονίκης. 




Γεγονός που οφειλόταν σε πολύπλευρους παράγοντες, αλλά και στην συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο υγείας, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ) κ.λπ. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως μας λέει ο ίδιος, ότι εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που υπήρχαν σε σκευάσματα ανοσοσφαιρίνης αυτά χρησιμοποιούνταν μόνο είτε σε έκτακτα περιστατικά (π.χ. χειρουργεία) είτε σε περιπτώσεις ασθενών που υποτροπίασαν. Φέτος, όπως μας λέει ο ίδιος, οι ανοσοσφαιρίνες δίνονται με το σταγονόμετρο με κίνδυνο να δημιουργηθούν ελλείψεις.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι "Ένας αριθμός περιστατικών δεν ανταποκρίνεται στην βάσει πρωτοκόλλου θεραπευτική αγωγή, και λόγω αυτού, αναγκάζεται σε χρήση φαρμάκων εκτός ενδείξεων (off label). Από τα παράγωγα αίματος, οι ανοσοσφαιρίνες επιλέγονται, έπειτα από διεθνή τεκμηριωμένη επιστημονικά ιατρική παραδοχή, ως το απαιτούμενο φάρμακο που θα αναχαιτίσει την νόσο σε ασθενείς στους οποίους παρουσιάζεται πολύ επιθετική. Στους ασθενείς αυτούς με δεδομένο ότι δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με ανοσοκατασταλτικά δεύτερης γραμμής (Μυκοφαινολικό οξύ – Αζαθειοπρίνη), για ιατρικούς λόγους (αρνητικές εξετάσεις ορού αίματος ως προς την χορήγηση τέτοιων φαρμάκων, αλλεργίες, η εφαρμογή των ουσιών αυτών δεν λειτουργεί), η χρήση Γ’ σφαιρίνης είναι μονόδρομος."

Η μυασθένεια Gravis, είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος. Προκαλείται από βλάβη στην κανονική επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών. Δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική αγωγή. Τα συμπτώματα στους μυασθενείς ποικίλλουν από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα, με πολλούς παράγοντες να τα επηρεάζουν, όπως ο καιρός, το στρες, τα φάρμακα, η κούραση, οι ορμόνες, άλλες επιπλέον παθήσεις κλπ. Οι ασθενείς με μυασθένεια, μπορούν την μία στιγμή να είναι καλά και το επόμενο πρωί κάτι να προκαλέσει μια κρίση.

Πηγή : iatronet