ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

''Ανευ λόγου η ύπαρξη των Κοινωνικών Φαρμακείων''

Το 2016 έπαψαν να έχουν αντικείμενο με το νόμο 4368/2016.

Την παρέμβαση των εποπτικών αρχών του Υπουργείου Υγείας ζητούν σύλλογοι φαρμακοποιών όσον αφορά τα κοινωνικά φαρμακεία, υποστηρίζοντας ότι μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Τα κοινωνικά φαρμακεία ενώ πρωτοεμφανίστηκαν το 2012 με στόχο την κάλυψη των αναγκών ανασφάλιστων, τέσσερα χρόνια μετά το 2016 έπαψαν να έχουν αντικείμενο, καθώς με το νόμο 4368/2016 και με την ΚΥΑ Α3Γ/ΓΠ (4/4/2016), εξισώθηκαν οι ανασφάλιστοι με τους ασφαλισμένους. Πρακτικά λοιπόν σήμερα, όλοι οι ανασφάλιστοι καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις δημόσιες δομές.


Σε σύνολο 325 Δήμων σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι σήμερα λειτουργούν 250 Κοινωνικά Φαρμακεία τα οποία όμως αντί να εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα πολλά εξ αυτών έχουν πάψει να εποπτεύονται και από τους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Σήμερα αρκετά κοινωνικά φαρμακεία λειτουργούν ως κοινωνικές υπηρεσίες από τους Δήμους, ενώ κάποιοι άλλοι Δήμοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν προγράμματα ΕΣΠΑ συνέστησαν ΜΚΟ, μέσω των οποίων λειτουργούν τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα οποία διαθέτουν φαρμακοποιό και έχουν γίνει και προσλήψεις προσωπικού. Όμως, όπως λέγεται, γίνεται διακίνηση χρήματος για κάτι που δεν υπάρχει.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, η πλειονότητα των Κοινωνικών Φαρμακείων έχει εξελιχθεί σε κομμάτι του προεκλογικού αγώνα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν και για περιπτώσεις όπου καταφθάνουν στα κοινωνικά φαρμακεία σκευάσματα από εταιρείες, τα οποία καταλήγουν στην ανακύκλωση, καθώς πλέον κανείς ανασφάλιστος δεν τα επισκέπτεται. Σκευάσματα τα οποία ακριβώς επειδή είναι δωρεές προσμετρώνται στα έξοδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Συνοψίζοντας, οι λόγοι που απαιτούν να μπει άμεσα τάξη στα κοινωνικά φαρμακεία όπου πρέπει να διερευνηθεί όχι μόνο το θεσμικό κομμάτι αλλά και το ποινικό, είναι 1ον) Δεν ακολουθούν πρακτικές που συνάδουν με τον όρο φαρμακείο. 2ον) Προσφέρουν ένα μεταχειρισμένο προϊόν με ανεξέλεγκτες συνθήκες συντήρησης. 3ον) Το Φάρμακο ως Κοινωνικό αγαθό έχει εξελιχθεί σε προϊόν δημοσίων σχέσεων. 4ον) Υπάρχουν Κοινωνικές δομές για δωρεάν φάρμακα σε πολίτες που αδυνατούν να τα προμηθευτούν και οι οποίες πρέπει ενεργοποιηθούν.

Φαρμακοποιοί τονίζουν, ότι τα Κοινωνικά Φαρμακεία θα πρέπει ή να λειτουργήσουν νόμιμα, με σωστές εγκαταστάσεις, καλά προϊόντα που θα προμηθεύονται από εταιρείες ή Φαρμακοαποθήκες ή Φαρμακεία και με κατάλληλο προσωπικό που θα τα διαχειρίζεται ή να κλείσουν.


Πηγή : iatronet