ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019

Δέσμη μέτρων ώστε οι γιατροί να συνταγογραφούν με συγκεκριμένους κανόνες θεσπίζει το υπουργείο Υγείας το 2019, προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Γι αυτό σε μια προσπάθεια να μειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση που αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας όμως και τους ασθενείς συχνά να προμηθεύονται φάρμακα χωρίς ουσιαστικά να τα χρειάζονται, έχει ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το υπουργείο Υγείας ένα σύστημα ελέγχου των συνταγών που εκδίδονται.


Ήδη έχουν καταρτισθεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για πολλές ασθένειες, ενώ σκοπός είναι να καλυφθούν σχεδόν όλες οι παθήσεις.

Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης είναι προκαθορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας στη θεραπεία των ασθενών.

Ειδικότερα οι γιατροί με τα νέα πρωτόκολλα θα πρέπει πριν συνταγογραφήσουν κάποια φάρμακα να τηρούν μια σειρά στη θεραπεία των ασθενών αλλά και κάποιες οδηγίες.


Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να δίνονται πρώτα παλαιότερα και δοκιμασμένα φάρμακα, πριν η αγωγή γίνει με σύγχρονα σκευάσματα πιο ακριβά.
Μάλιστα οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους γιατρούς και έχουν περάσει και στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, έχουν μελετηθεί και προταθεί από ειδικές επιστημονικές επιτροπές ώστε τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται να στηρίζονται στα διεθνή δεδομένα για την κάθε ασθένεια.

Με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων επιδιώκεται ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του ελέγχου των συνταγών. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αφού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συνταγών έχει εκτοξευθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2014 εκδίδονταν 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα, τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν εκτιναχθεί κοντά στα 6 με 6,5 εκατ. συνταγές το μήνα.


Τους επόμενους μήνες πάντως αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που θα αφορούν και άλλα νοσήματα, αφού προηγουμένως εγκριθούν τόσο από επιστημονική επιτροπή όσο και από την ειδική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.



Πηγή : healthmag