ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μάκης Παπαταξιάρχης: Συγκλίνοντας πλέον στην προβλεψιμότητα, αποκλίνοντας ακόμη από τη βιωσιμότητα

Πιο προβλέψιμα αλλά όχι ακόμη βιώσιμα θεωρεί τα νέα μέτρα για το Φάρμακο ο πρόεδρος της PIF, Μάκης Παπαταξιάρχης τονίζοντας πάντως ότι ο διάλογος που έγινε το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται να έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα...

Διαβάστε παρακάτω τη δήλωση του κ. Μάκη Παπαταξιάρχη για τα όσα ανακοινώθηκαν από την ηγεσία του ΥΥΚΑ σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων:


"Η ανακοίνωση από πλευράς υπουργείου Υγείας, μιας νέας δέσμης παρεμβάσεων διπλής κατεύθυνσης - τιμολογιακής και διαχείρισης ελλιπούς προϋπολογισμού - αναμφισβήτητα αποτελεί την κατάληξη ενός ειλικρινούς, εξαντλητικού, συνεπούς και θεσμικά προσδιορισμένου διαλόγου.

Η ανάλυση και προσεκτική αποτίμηση των νέων δεδομένων, συνηγορεί σε ένα αρχικό συμπέρασμα που επιτρέπει μια θετική ενίσχυση της προβλεψιμότητας αλλά και μια επώδυνη παράταση και ίσως επιδείνωση της βιωσιμότητας στο χώρο της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας. Στη διαμορφούμενη πραγματικότητα, η ιστορικά υπεύθυνη παρουσία της καινοτόμου βιομηχανίας θα εγγυηθεί και στο νέο πλαίσιο, την επόμενη μέρα και θα συνεχίσει να υπηρετεί το μοναδικό αληθινό πρόταγμα που είναι ο Έλληνας ασθενής.

Παρατηρούμε την απουσία αναπτυξιακής λογικής, την αδυναμία διεύρυνσης και αύξησης των ανεπαρκών προϋπολογισμών, τη συνεπή διαχείριση και ανακύκλωση προβληματικών λογικών και αγκυλώσεων προστατευτισμού τοπικής παραγωγής και θεώρησης. Επισημαίνουμε την απουσία γενναίων παρεμβάσεων και ανατροπών χρόνιων στρεβλώσεων και ιστορικών λαθών. Στις στοχευμένες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας καταγράφονται θετικές εξελίξεις, σημαντικές αλλά ακόμη ανεπαρκείς.

Η φαρμακευτική καινοτομία δεν αποτιμάται με τη συνεχή κοστολογική εφευρετικότητα που οδηγεί σε εισαγωγή νέων μέτρων και αναπροσαρμογή κάποιων άλλων αποτυχημένων. Η φαρμακευτική καινοτομία δε θα απομειώσει την έννοια της αξίας, προς θρίαμβο της έννοιας του κόστους. Θα παραμείνει εκείνη που συμβάλλοντας καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παντοτινά θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον θεραπείας αλλά και την ελπίδα της ίασης στον Έλληνα ασθενή".


Πηγή : iatropedia