ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Βροχή τα πρόστιμα στους γιατρούς για υπέρβαση στη συνταγογράφηση! Τι χρηματικές ποινές επιβάλλονται


Βροχή πέφτουν το τελευταίο διάστημα τα πρόστιμα στους γιατρούς για τους κανόνες της συνταγογράφησης που συχνά πυκνά δεν τηρούνται, επειδή όμως τα όρια που έχουν επιβληθεί είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων ορίων άρχισαν τα προβλήματα τόσο για τους γιατρούς όσο φυσικά και για τους ασθενείς που αναγκάζονται πολλές φορές να επισκεφθούν άλλο γιατρό επειδή ο δικός τους έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο. 
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι οι ίδιες ειδικότητες έχουν διαφορετικά όρια ανά περιοχή και Νομό, ενώ τα ίδια όρια συνταγογράφησης διαφοροποιούνται και ανά …μήνα!

Πρόστιμα φωτιά
Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι γιατροί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους και να μην τους αλλάξουν φαρμακευτικές θεραπείες, να συνταγογραφούν κανονικά τα φάρμακα με τα οποία έχουν ρυθμίσει την πάθησή τους.
Έτσι όμως ξεπερνιούνται τα όρια και τα πρόστιμα που φθάνουν από τον ΕΟΠΥΥ το τελευταίο διάστημα να αγγίζουν ακόμη και τα 1500 ευρώ!
Οι πιο απλές ποινές μπορεί να ξεκινούν από 300 ευρώ, να ανεβαίνουν στα 1000 ευρώ για να φθάσουν και στα 1500 ευρώ, που δεν είναι καθόλου σπάνιο.
Το γεγονός επιβεβαιώνει και η Ένωση Γενικής Ιατρικής η οποία σημειώνει ότι: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι γίνονται παραλήπτες προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ λόγω μη σωστής τήρησης των κανόνων συνταγογράφησης.
Τα πρόστιμα αυτά είναι πέρα για πέρα άδικα αφού αφορούν στη πλειοψηφία τους συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων άλλων ειδικοτήτων ευτελούς αξίας. Στην πραγματικότητα επιβάλλονται πρόστιμα σε συναδέλφους οι οποίοι εξυπηρέτησαν ασθενείς λόγω έλλειψης ιατρών ανάλογων ειδικοτήτων».
Η Ένωση Γενικής Ιατρικής δηλώνει μάλιστα ότι ήταν πάντα αντίθετη με κάθε είδους παρατυπίες και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ιατρών εκείνων που με άνομο τρόπο χειραγωγούν τη προκλητή συνταγογράφηση. Ωστόσο σημειώνει ότι «αυτό που συμβαίνει με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων στους συναδέλφους είναι άδικο. Πρότασή μας είναι η σύσταση μιας από κοινού επιτροπής με τον ΕΟΠΥΥ και η διερεύνηση όλων των περιπτώσεων από την αρχή».

Πηγή: healthreport