ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχεται πακέτο αλλαγών στα φάρμακα! Τι θα ανακοινώσει στους φορείς ο υπουργός Υγείας

Αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου ετοιμάζεται να προωθήσει το 2019 ο υπουργός Υγείας. Αλλαγές που σε βάθος χρόνου θα επηρεάσουν τους ασθενείς ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα τις τελικές του προτάσεις αναμένεται να τις παρουσιάσει σήμερα στις ενδιαφερόμενες πλευρές στη σύσκεψη που θα γίνει στην Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Βέβαια οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τόσο με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες (ΠΕΦ) όσο και με τις πολυεθνικές (ΣΦΕΕ), δεδομένου ότι υπάρχουν αγκάθια που προκαλούν αντιδράσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η «χρυσή τομή» που να διευκολύνει τόσο τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και τα γενόσημα που παράγουν, όσο και τις πολυεθνικές που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα.
Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιον είναι ότι για το 2019 το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ότι θα ενισχύσει με 40 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα που σήμερα κινείται περίπου στα 530 εκατ. ευρώ, ώστε να μειωθεί και το ποσό που είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο σύστημα όταν αυτός ο προϋπολογισμός ξεπερνιέται.
Κατά τα άλλα ένα άλλο μέτρο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η ανατιμολόγηση των φαρμάκων μία φορά το χρόνο και η έκδοση ενός Δελτίου Τιμών και όχι δύο όπως προβλέπει μέχρι σήμερα ο νόμος.

Η τιμολόγηση
Αλλαγές όμως θα υπάρξουν το 2019 και στον τρόπο που θα τιμολογούνται τα φάρμακα. Σήμερα η τιμή ενός σκευάσματος καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.
Η νέα πρόταση του υπουργού Υγείας είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να χρησιμοποιείται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Αλλαγές και στο rebate εισόδου
Από την άλλη φαίνεται ότι έρχεται αλλαγή και στις επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί για την εισαγωγή ενός νέου φαρμάκου στη χώρα μας. Πριν λίγο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέβαλε υποχρεωτική έκπτωση 25% σε κάθε νέο φάρμακο που εισάγεται στη χώρα μας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έκριναν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χαράτσια που έχουν επιβληθεί, ενώ έχουν προειδοποιήσει αλλεπάλληλες φορές ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι αποτρεπτικό για να εισαχθούν νέες θεραπείες στη χώρας.
Η νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι τροποποιεί την επιβολή της συγκεκριμένης υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate), αφού όπως τονίζουν πηγές θα υπάρξει μείωση και τον πρώτο χρόνο θα επιβάλλεται έκπτωση 5% ώστε τα επόμενα πέντε χρόνια να μειώνεται σταδιακά έως το 1%.
Να σημειωθεί ότι με το νέο χρόνο θα προωθηθεί νόμος για τις αλλαγές στα φάρμακα αλλά και υπουργικές αποφάσεις.

Πηγή: healthreport