ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η αναμονή του brexit μειώνει την ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία

Σύμφωνα με το τελευταίο εθνικό βαρόμετρο κατασκευής, το οποίο δημοσιεύτηκε από την SWMAS (το ποσοστό των κατασκευαστών που προβλέπουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερο λόγω της Brexit.

Η έκθεση, η οποία επικεντρώθηκε ειδικά στην «ετοιμότητα του Brexit», περιελάμβανε απαντήσεις από περισσότερους από 400 ανώτερους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από τους οποίες πιστεύουν ότι το Brexit είναι επιβλαβές για τις επιχειρήσεις τους βραχυπρόθεσμα.


Από τους ερωτηθέντες, διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε μείωση κατά 13% του αριθμού των κατασκευαστών που αναμένουν αύξηση των πωλήσεων τον επόμενο εξάμηνο. Με την πτώση αυτή, το επίπεδο της αναμενόμενης ανάπτυξης έχει αναφερθεί ότι είναι το χαμηλότερο για έξι χρόνια. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των παραγωγών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση των κερδών τους, με μόλις 39% να προβλέπουν αύξηση κατά τους επόμενους έξι μήνες.

«Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι οι κατασκευαστές φρενάρουν νέες επενδύσεις και προσλήψεις, ενώ κάποιοι εισέρχονται στη λειτουργία επιβίωσης που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες του Brexit», εξηγεί ο Simon Howes, διευθύνων σύμβουλος της SWMAS. «Ωστόσο, βλέπουμε επίσης σημεία που υποδηλώνουν ότι οι κατασκευαστές εξετάζουν τους δικούς τους τρόπους αλλαγής και προσαρμογής για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της Brexit, όπως είναι οι προθέσεις να αρχίσουν να εξάγουν περισσότερο, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και παραγωγικότητα.»

Ο Dean Barnes, περιφερειακός διευθυντής των λύσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε: «Το Brexit και η συνεχής έλλειψη σαφήνειας που φέρνει είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας για την ανησυχία των κατασκευαστών για το μέλλον των επιχειρήσεων τους. Οι κατασκευαστές προβλέπουν ότι το Brexit είναι επιβλαβές για τις επιχειρήσεις τους βραχυπρόθεσμα ή απειλεί την επιβίωσή τους, σε σύγκριση με το 36% που λένε ότι είναι αισιόδοξοι για τις νέες ευκαιρίες που θα ακολουθήσουν ».

Κατά την αξιολόγηση των προπαρασκευαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με το Brexit, επισημάνθηκε ότι η πλειοψηφία σχεδιάζει τους κινδύνους και όχι τις ευκαιρίες της προσεχούς εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη. Ορισμένοι κατασκευαστές δήλωσαν ότι αποθηκεύουν πρώτες ύλες ή ακόμα και τελικά προϊόντα για να βεβαιωθούν ότι είναι έτοιμοι για το Brexit, με μερικούς να εξετάζουν επίσης την ενίσχυση των σχέσεων ή την ανάπτυξη νέων για να αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες γύρω από τις διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού.


Πηγή : healthweb