ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Καινούριες ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στην αγορά

Ελλείψεις σε 64 φάρμακα σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες καταγράφει ο ΕΟΦ, που σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα περί ελλείψεων φαρμάκων, συνολικά, καταγράφει ελλείψεις σε 82 ιδιοσκευάσματα.

Το τελευταίο 20ήμερο έχουν προστεθεί στις ελλείψεις αυτές ένα κυτταροστατικό φάρμακο που περιέχει την ουσία κυτταραβίνη, τα εμβόλια ηπατίτιδας Α ενηλίκων και παιδιών, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, και εννέα φάρμακα που την προμήθειά τους αναλαμβάνει το ΙΦΕΤ, όπως η μιτομυκίνη (κυτταροτοξικό αντιβιοτικό), βουσουλφάνη (χημειοθεραπεία), ετιλεφρίνη (καρδιοτονωτικό), διμεθινδένη (αντιισταμινικό), αμφοτερικίνη Β (κατά των λοιμώξεων), φλουορεσκεΐνη (οφθαλμικό διαγνωστικό), εφεδρίνη, πενικιλλίνη και κυκλοσπορίνη.

Από την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική αγορά, λείπουν 37 ιδιοσκευάσματα, που περιέχουν νιφεδιπίνη, αλοπεριδόλη, τρικλοσάν, χλωμιπραμίνη, μεσαλαζίνη, μουπιροσίνη, λυοφιλοποιημένα βακτήρια, κλοτριμαζόλη, σετριμίδη, δομπεριδόνη, σιπροφλοξασίνη, κλινδαμυκίνη, αμπικιλλίνη, διγοξίνη, φουσιδικό οξύ, ασβέστιο, νιμοδιπίνη, περμεθρίνη, μεφεναμικό οξύ, μεσαλαζίνη, αντιτετανικός ορός, μεβενδαζολη, δικλοφενάκη κλπ.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν φαίνεται να αλλάζουν, αφού για μήνες λείπουν ανθρώπινη λευκωματίνη, ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη πλάσματος, σικατρακούριο, κεφταζιδίμη, πιπερακιλίνη, οντασετρόνη, παράγων Von Willebrand, ζολενδρονικό οξύ κλπ.

Τέλος από τον τομέα των εμβολίων, οι ελλείψεις αφορούν τα εμβόλια:

-Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και Αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β,
-Ηπατίτιδας Α παίδων
-Ηπατίτιδας Α ενηλίκων
-Ηπατίτιδας Β ενηλίκων
-Διφθερίτιδας, τετάνου
-Μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων A,C,W135 & Y
-Πνευμονιόκοκκου
-Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμoβλογιάς
-Ανεμoβλογιάς.

Επάρκεια
Πάντως οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας και με πολλά άλλα φάρμακα που θεωρούνται βασικά για την αντιμετώπιση σοβαρών και χρονίων παθήσεων, για το οποία δεν έχει δηλωθεί επίσημα έλλειψη, ενώ από τις αρχές του χρόνου, ο ΕΟΦ έχει δηλώσει ότι συνολικά στην διετία που πέρασε έχουν αποσυρθεί περίπου 200 φάρμακα.
Εντούτοις, από τα 7.800 ιδιοσκευάσματα που διατηρούν άδεια κυκλοφορίας σήμερα, τα περίπου 2.500 είναι πρωτότυπα με προστασία πατέντας και τα 4.700 γενόσημα. Από αυτά όμως, στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν πωλήσεις μόλις τα 5.000 σκευάσματα, εκ των οποίων περίπου 1800 είναι τα πρωτότυπα εντός πατέντας και τα 2700 είναι γενόσημα.
Ολόκληρος ο κατάλογος των ελλείψεων επισυνάπτεται εδώ.

Πηγή: healthmag