Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Ανδρέας Ξανθός: "Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση των συμπληρωμάτων διατροφής. Επανεξετάζεται η ρύθμιση για την πώλησή τους από τα ιδιωτικά γυμναστήρια"

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

Την επανεξέταση της ρύθμισης που επιτρέπει την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια ανακοίνωσε, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί από τους επιστημονικούς φορείς της χώρας και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «σε ν/σ του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα γυμναστήρια. Είναι γνωστό ότι η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων «προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά» στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης 2» του ΟΟΣΑ και ότι στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης συμφωνήθηκε με απαίτηση των «θεσμών», και ειδικά του ΔΝΤ, να εφαρμοστεί. Η ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, είναι απολύτως εύλογη και ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης. 
Είναι προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και ακριβώς γι΄αυτό η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Η ισχύουσα ΚΥΑ ( Γ5α/53625/10-9-2017) διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, το επισπεύδον για το υπό συζήτηση ν/σ Υπουργείο Αθλητισμού, θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης την πρωτοβουλία αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης».