ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αθώος για δωροδοκία και δωροληψία ο Φρουζής

Τίτλοι τέλους στην υπόθεση της “μικρής Novartis” με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης.

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δύο (2) γιατροί του ΕΣΥ και ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas, Κώστας Φρουζής, οι οποίοι κατηγορούνταν για υπόθεση δωροδοκίας και δωροληψίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι γιατροί βρέθηκαν να έχουν εισπράξει την περίοδο 2011-12 περίπου 8.000 ευρώ από τη Novartis, προκειμένου να συνταγογραφούν συστηματικά φάρμακα της εταιρείας σε ασθενείς.


Οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί σε πρώτο βαθμό, πλην όμως η εισαγγελέας της έδρας στο Πλημμελειοδικείο Σερρών είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, με αποτέλεσμα να εκδικαστεί η υπόθεση από το Εφετείο. Το ίδιο κατηγορητήριο περιελάμβανε και τρία ξένα στελέχη της Novartis, για τους οποίους όμως το Πλημμελειοδικών Σερρών αποφάσισε την απαλλαγή τους, για δικονομικούς λόγους, καθώς κλήθηκαν να δικαστούν με κλητήριο θέσπισμα που δεν ήταν μεταφρασμένο στη γλώσσα τους.

Στις απολογίες τους οι γιατροί υποστήριξαν ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν αμοιβή για τη σύνταξη επιστημονικών άρθρων σχετικά με τις παθήσεις του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης, κι ότι δηλώθηκαν κανονικά στην Εφορία. Από την πλευρά του, ο Κ. Φρουζής απολογούμενος ανέφερε ότι η εταιρεία έχει μερίδιο 25% στην Ελλάδα όσον αφορά τις δύο συγκεκριμένες παθήσεις. Κατά συνέπεια δεν είχε ανάγκη να δωροδοκήσει γιατρούς. Αρνήθηκε δε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, σημειώνοντας ότι ασχολούνταν μόνο με τα φάρμακα που θα έρθουν στην Ελλάδα από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Ο εισαγγελέας της έδρας επικαλούμενος τα ποσοστά συνταγογράφησης των δύο γιατρών υπέρ της εταιρείας (6 – 7%) ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων. «Με βάση αυτά δεν προκύπτει υπερσυνταγογράφηση, αλλά υποσυνταγογράφηση» δήλωσε σχετικά. Επισήμανε δε πως «η έρευνα του ΣΔΟΕ ήταν περιορισμένη» και περιελάμβανε «μόνο ενδείξεις όχι αποδείξεις», οι οποίες και δεν αρκούν για να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι.


Πηγή : virus