ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επικίνδυνη καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ

Ανέτοιμος να εφαρμόσει ολοκληρωμένα τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών εμφανίζεται ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι γνωματεύσεις παροχής αναπνευστικών συσκευών των δικαιούχων.

«Την ανάσα τους κρατούν» χιλιάδες ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταφέρει να προσαρμόσει τα πληροφοριακά του συστήματα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο περίπου εβδομάδες.


Ο επικαιροποιημένος Κανονισμός προβλέπει πως οι αναπνευστικές συσκευές θα ενοικιάζονται και δεν θα πωλούνται στους ασθενείς. Έτσι, όσες γνωματεύσεις εκδόθηκαν με το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούν να εκτελεστούν. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει και τιμές ενοικίασης να οριστούν και να γίνει η μετατροπή στα συστήματα του ΕΟΠΥΥ» τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑΣΥΠΥ), επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο στη διοίκηση του Οργανισμού όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως εκτιμά ο Σύλλογος, εάν υπήρχε η σχετική βούληση θα μπορούσε να βρεθεί άμεση λύση: είτε με ολιγόμηνη παράταση εφαρμογής του ΕΚΠΥ, είτε με άμεση ενεργοποίηση του συστήματος (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν την ψήφιση του νόμου). Καταγγέλλει δε, πως οι συνεχείς εκκλήσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ έμειναν αναπάντητες.

«Δεν είμαστε όμως οι πάροχοι σε αναμονή αλλά οι ασθενείς, για τους οποίους το Υπουργείο δεν έχει καμία μέριμνα» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας, Γεώργιος Βιδάλης.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του στις 13 Νοεμβρίου ξεκαθαρίζει ότι μέχρι την προσαρμογή των μηχανογραφικών του συστημάτων στις διατάξεις του ισχύοντος ΕΚΠΥ, οι γνωματεύσεις που εκδίδονται από 1/11 και μετά, θα εκτελούνται και θα αποζημιώνονται σύμφωνα με όσα όριζε ο προηγούμενος ΕΚΠΥ.

Ο ΠΑΣΥΠΥ ισχυρίζεται, πάντως, ότι σε ερώτημα που υπέβαλλε για το αν η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει και τις γνωματεύσεις για τις αναπνευστικές συσκευές, δεν πήρε απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δώσει οδηγίες ώστε προσαρμοστούν κατάλληλα τα πληροφοριακά συστήματα στον ΕΚΠΥ. Δεν είναι όμως σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο στον οποίο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές αυτές. Ταυτόχρονα, τα παραρτήματά του Οργανισμού είναι εξουσιοδοτημένα προκειμένου να δώσουν διευκρινήσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο σε σχέση με το νέο καθεστώς αποζημίωσης.


Πηγή : virus