Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Ποιοι ασθενείς δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα;

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Οι χρόνια πάσχοντες, που θα επιλέγουν γενόσημα, δεν θα πληρώνουν τίποτα για τα φάρμακά τους καθώς ήδη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει εφαρμοστεί η μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα.

Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά φυσικά όλους τους ασθενείς, αλλά συγκεκριμένα τους δικαιούχους ΕΚΑΣ και τους ασφαλισμένους που πάσχουν από ασθένειες που δικαιολογούσαν μέχρι σήμερα μειωμένη συμμετοχή 10% (π.χ. διαβήτης τύπου ΙΙ, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.).


Αξίζει να διευκρινιστεί ότι δεν αλλάζει τίποτα για όσους καταβάλλουν 25% συμμετοχή για τα φάρμακά τους, είτε επιλέγουν πρωτότυπο είτε γενόσημο.

Το μέτρο συζητήθηκε στα μέσα της χρονιάς, ενώ το σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 105Α) δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.


Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι παρά τη σοβαρή υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης και τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων είχε αυξηθεί.

Στόχος επομένως ήταν καταρχάς να ελαφρυνθούν οικονομικά οι ασθενείς και ταυτόχρονα να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, η οποία παραμένει καθηλωμένη στο 20%.

Πηγή : iatronea