ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο ΕΜΑ συνιστά να περιορισθούν τα αντιβιοτικά κινολόνες και φθοροκινολόνες λόγω σοβαρών παρενεργειών

Μια συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, οι κινολόνες και οι φθοροκινολόνες, πρέπει να περιορισθούν σε μεγάλο βαθμό, γιατί η χρήση τους μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και μόνιμες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο περιορισμός της χρήσης αφορά όλους τους τρόπους χορήγησης των συγκεκριμένων αντιβιοτικών: με χάπι, ένεση ή εισπνοή.
Αυτή είναι η νέα σύσταση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης φαρμακευτικών κινδύνων (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κινολόνες πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν κρίνεται απολύτως αναγκαίο και εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Τα εν λόγω αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους μυς, στους τένοντες, στα οστά και στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου μετά τη διακοπή της θεραπείας ή ακόμη και να είναι μόνιμες.
Η επιτροπή του ΕΜΑ συνιστά όλα τα φάρμακα που περιέχουν το αντιβιοτικό κινολόνη, να απομακρυνθούν από την αγορά. Συνιστά επίσης να σταματήσει η χορήγηση φθοροκινολονών σε περιπτώσεις λοιμώξεων του λαιμού, ουρολοιμώξεων, διάρροιας και γενικά ήπιων ή μέτρια σοβαρών λοιμώξεων. Επίσης συνιστά να γίνεται με επιφύλαξη η χορήγηση φθοροκινολονών σε ηλικιωμένους, ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά, όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου και σε όσους κάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή (αυτές οι κατηγορίες ασθενών κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν τενοντίτιδα λόγω των εν λόγω αντιβιοτικών).
Ο ΕΜΑ συμβουλεύει επίσης τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι πρέπει να σταματούν αμέσως τη θεραπεία με κάποια φθοροκινολόνη, μόλις υπάρξει κάποια ένδειξη παρενέργειας στους μυς, στους τένοντες ή στα οστά (π.χ. φλεγμονή, πόνος, πρήξιμο κ.α.), καθώς επίσης κάποιο πρόβλημα στο νευρικό σύστημα (κόπωση, κατάθλιψη, σύγχυση, αυτοκτονικές σκέψεις, διαταραχές ύπνου, διαταραχές της όρασης και της ακοής, αλλοίωση γεύσης και όσφρησης κ.α.).
Οι συστάσεις αυτές της επιτροπής θα οδηγήσουν στις νέες τελικές συστάσεις του ΕΜΑ. Θα ακολουθήσει η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας απόφασης νομικά δεσμευτικής για όλα τα κράτη μέλη και οι νέοι περιορισμοί στη χρήση των κινολονών και φθοροκινολονών θα τεθούν σε ισχύ μετά την απόφαση αυτή της Κομισιόν.
Τα αντιβιοτικά που περιλαμβάνονται στις συστάσεις του ΕΜΑ, είναι: ciprofloxacin, flumequine, levofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, pefloxacin, prulifloxacin and rufloxacin, cinoxacin, nalidixic acid και pipemidic acid.
Είχε προηγηθεί, φέτος τον Ιούλιο, η αντίστοιχη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, η οποία ζήτησε τα σκευάσματα με φθοροκινολόνες να φέρουν σαφή ένδειξη-προειδοποίηση για τις παρενέργειες και τους δυνητικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και για τη σοβαρή διαταραχή του σακχάρου στο αίμα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ