Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018

Επίσημη έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού - Ραδιοφωνική εκστρατεία του ΦΣΘ

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Αυξημένες προμήθειες φέτος με νέο τετραδύναμο εμβόλιο

Ξεκίνησε και επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός από την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.


Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση νόσησης σε εμβολιασθέντα άτομα, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Φέτος οι ποσότητες των εμβολίων είναι αυξημένες προκειμένου να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού που έχει ανάγκη το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2018-2019), είναι ένα εξελιγμένο τετραδύναμο εμβόλιο, το οποίο εκτός του ότι παρέχει προφύλαξη έναντι του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009, στη φετινή ...συνταγή περιλαμβάνει και ένα νέο στέλεχος του ιού Η3Ν2 και ένα νέο στέλεχος του ιού γρίπης τύπου Β (Κολοράντο), ενώ περιέχει και το περσινό στέλεχος του ιού Β, Yamagata.
.
Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,73 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή.
Έχει ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Στη Θεσσαλονίκη
Στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης. Η παραγγελία που έγινε για τη φετινή περίοδο 2018-2019 μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης φτάνει τις 125.000 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και μία συμπληρωματική παρτίδα 30.000 εμβολίων.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Προς το παρόν υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβόλια και οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες –κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού- δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας εμπράκτως τη σημασία του εμβολιασμού, προχωρεί τις επόμενες ημέρες σε ραδιοφωνική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.


Πηγή : healthmag