ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Eurostat: Είμαστε σταθερά ουραγοί σε Έρευνα – Ανάπτυξη αλλά μας σώζει λίγο ο χώρος της Υγείας

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις στις επενδύσεις για έρευνα -ανάπτυξη, επενδύοντας λιγότερο από το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να κινείται στο 2%. Μάλιστα, ο Δείκτης Καινοτομίας του 2015 κατέταξε την Ελλάδα στην 29η θέση μεταξύ 35 χωρών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι φτωχοί συγγενείς είναι πάλι οι χώρες του νότου με 1,25% του ΑΕΠ στην Ιταλία, 1,3% στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι οι χώρες του βορά με τη Σουηδία στο 3,2%, τη Γερμανία στο 3% του ΑΕΠ, τη Γαλλία στο 2,25% και την Ολλανδία στο 2%.




Στο χώρο της Υγείας μοναδικό σχετικά καλό παράδειγμα

Αν και οι επενδύσεις για έρευνα -ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι χαμηλές, η χώρα διαθέτει ένα μικρό αριθμό ερευνητικών ιδρυμάτων που διεξάγουν βασική έρευνα αιχμής. Μελέτη της οργάνωσης “διαΝΕΟσις” αναφέρει ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες φαρμάκων διαθέτουν υψηλή εξαγωγική και αναπτυξιακή δυναμική και εδραιωμένη έρευνα - ανάπτυξη. Έτσι, ενώ οι επενδύσεις για έρευνα -ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι χαμηλές, η χώρα διαθέτει ένα μικρό αριθμό ερευνητικών κέντρων που διεξάγουν έρευνα αιχμής. Πέντε στους 50 κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ (Ορίζοντας 2020), προέρχονται από την Ελλάδα.

Τα προβλήματα στην έρευνα αναδεικνύει και μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). O αριθμός των κλινικών μελετών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα μέχρι το 2017 ήταν 2.265 κλινικές μελέτες (1.280 ολοκληρωμένες), όσες περίπου και στην Τσεχία. Ήταν δηλαδή πολύ λιγότερες σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες σε συγκρίσιμο μέγεθος με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, όπου διεξάγονται περισσότερες από 7.500 κλινικές μελέτες.


Πηγή : iatropedia