Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Το clawback, τα κενά και τα προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Έντονη ανησυχία εκφράζει σύσσωμη η ελληνική και η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία για την υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά το 2018, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση της συνολικής συμμετοχής των εταιρειών κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος το 1,4 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι κυμαίνονταν στο 1,2 δισ. ευρώ.


Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εξωνοσοκομειακού clawback –δηλαδή του ποσού που καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ– το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 630 εκατ. ευρώ έναντι 478 εκατ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, εκτροχιασμός των δαπανών παρατηρείται και στα νοσοκομεία, με κύκλους της αγοράς φαρμάκου να εκτιμούν ότι οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 350 εκατ. ευρώ σε clawback έναντι 320 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ «δυσβάστακτο», ενώ αποδίδουν αυτές τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, αφενός στα κενά που παρατηρούνται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αφετέρου στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων των οποίων η τιμή είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Σημειώνεται ότι κάθε φορά που καταγράφεται υπέρβαση στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανέρχεται στο 1,945 δισ. ευρώ, οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να καλύψουν τις υπερβάσεις αυτές μέσω rebate και clawback. Έτσι, από το 2009 έως το 2017 η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε σταδιακά να συρρικνώνεται και από 5,1 δισ. ευρώ «κατέβηκε» στο 1,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 62%.

Μάλιστα, οι εταιρείες μέσω του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι το εν λόγω ποσό είναι ανεπαρκές και ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της δαπάνης προκειμένου να μη μετακυλίεται το σύνολο του κόστους υπέρβασης στις εταιρείες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι διαπιστώσεις συζητήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου υγείας καθώς και εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου.


Πηγή : healthweb