ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπό την απειλή brexit: Πως θα προστατευτεί η αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων

Οι Γάλλοι φαρμακοποιοί προτρέπουν τους Ευρωπαίους και Βρετανούς διαπραγματευτές πριν από μια συνάντηση για Brexit τον επόμενο μήνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των φαρμάκων, αν η Βρετανία εγκαταλείψει το μπλοκ χωρίς συμφωνία το επόμενο έτος.

Οι προμήθειες χιλιάδων φαρμάκων κινδυνεύουν να διαταραχθούν αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου 2019, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να προετοιμάσουν διπλές δοκιμές προϊόντων και ρυθμίσεις για τη χορήγηση αδειών για τη διατήρηση των φαρμάκων στην αγορά.


Μια δημοσκόπηση του Reuters που διεξήχθη αυτό το μήνα έδειξε ότι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία θα έχει 25% πιθανότητα να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Περισσότεροι από 2.600 φάρμακα έχουν κάποιο μέρος της κατασκευής που διεξάγεται στη Βρετανία, ενώ 45 εκατομμύρια πακέτα ασθενών τροφοδοτούνται από τη Βρετανία σε χώρες της ΕΕ κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας. Άλλα 37 εκατομμύρια εισρέουν στη Βρετανία από την ΕΕ.

«Ανησυχούμε διότι βλέπουμε ότι η υγεία και τα φάρμακα , ειδικότερα, δεν φαίνεται να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων του Brexit όταν πρέπει να είναι σαφώς», δήλωσε στο Reuters ο Philippe Lamoureux, επικεφαλής του γαλλικού λόμπι φαρμάκων LEEM.

«Σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας για να εκτιμηθούν οι συνέπειες του Brexit για τον φαρμακευτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, η ελεύθερη κυκλοφορία των φαρμάκων πρέπει να διατηρηθεί προς το συμφέρον των ασθενών και στις δύο πλευρές της Μάγχης. »

Στη Γερμανία, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση να εξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για τυχόν ευπάθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη βασικών φαρμάκων. Ο κ. Lamoureux είπε ότι η Γαλλία δεν είχε προσεγγιστεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά ορισμένες εταιρείες ανέλαβαν την πρωτοβουλία ούτως ή άλλως.

Η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας, Sanofi ( SASY.PA ), δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει τα αποθέματα φαρμάκων στη Βρετανία, αντανακλώντας τις κινήσεις της AstraZeneca ( AZN.L ), της GlaxoSmithKline ( GSK.L ), της Roche ( ROG.S ) και της Novartis ( NOVN.S ).

«Η Βρετανία είναι ο τρίτος ευρωπαίος πελάτης της Γαλλίας όταν πρόκειται για εξαγωγές φαρμάκων. Κοιτάζοντας τον άλλο τρόπο, η Βρετανία είναι ο έβδομος προμηθευτής της Γαλλίας «, δήλωσε η Lamoureux, προσθέτοντας ότι ήταν πρόωρο να επιχειρηθεί η πρόβλεψη του αντίκτυπου του Brexit στις θέσεις εργασίας.

«Μπορούμε να φανταστούμε ότι μέρος της παραγωγής που βασίζεται στη Βρετανία θα μπορούσε να ανακατανεμηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα, ορισμένες ομάδες θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να αναδιοργανώσουν κάποιες από τις δραστηριότητές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο», ανέφερε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος εποπτεύει την ασφάλεια των φαρμάκων σε όλο το μπλοκ, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα για μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες απώλειες προσωπικού και περικοπές σε ορισμένες επιχειρήσεις λόγω της ανάγκης να μετακινηθούν από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ.

Το ισοδύναμο της Ευρώπης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένει σήμερα να χάσει περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού της, καθώς προετοιμάζεται να μετακομίσει μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Η Lamoureux επισήμανε τους κινδύνους στην παραγωγή, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στο μάρκετινγκ, καθώς ορισμένα φάρμακα παράγονται στη Βρετανία πριν συσκευασθούν στην ήπειρο και αποστέλλονται πίσω στη Βρετανία για πώληση.

«Μια πολύ σημαντική συνάντηση υπουργών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο σχετικά με το Brexit. Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά οι πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά υποδηλώνουν ότι δεν μπορεί να συμβεί «, δήλωσε η Christelle Marechal, υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Η Βρετανία εξακολουθεί να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας Brexit με την ΕΕ, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παρόλο που ορισμένοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι μια προθεσμία του Οκτωβρίου για συμφωνία είναι πιθανό να περάσει τον Νοέμβριο.


Πηγή : healthweb