ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επί τάπητος στη διακομματική η μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα

Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μελετά το υπουργείο Υγείας, αναζητώντας το ισοδύναμο μέτρο που θα επιτρέψει τη συγκεκριμένη δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στόχος είναι η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στους πάσχοντες από χρόνιες νόσους, αλλά και κριτήρια αναγκαιότητας των θεραπειών, προκειμένου να υπάρξει οικονομική ελάφρυνση στο κόστος των θεραπευτικών σχημάτων.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες στη διακομματική επιτροπή για το φάρμακο, επισημαίνοντας πως «όποια ελάφρυνση υπάρξει στην συμμετοχή του πολίτη έχει δημοσιονομική επίπτωση, επιβαρύνει αναγκαστικά, είτε το κράτος, είτε τους άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου. Δεν υπάρχουν ιδανικές και δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Με πολύ μετρημένο τρόπο πρέπει να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται. Η ιδέα μας είναι να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και αναγκών με βάση τη χρονιότητα της νόσου, ώστε να έχουν αισθητή ελάφρυνση στο κόστος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι σωστό, αλλά θέλει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα κτλ…».
Συμπλήρωσε πως το θέμα ήδη έχει τεθεί υπόψιν των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο την ελάφρυνση κυρίως των συνταξιούχων.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για απότομη προσγείωση της κυβέρνησης στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα από το 2015, καθώς επίσης και για συμβιβασμό και βίαιη ωρίμανση, τόνισε όμως ότι στη μεταμνημονιακή εποχή δημιουργούνται νέες δυνατότητες χάραξης πολιτικής κι αντιμετώπισης των αναγκών των πολιτών.
Στη συζήτηση, ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΣΥ Κώστας Μπαργιώτας ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις καταγγελίες για εκποίηση νοσοκομείων στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς παλιά νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο.
Ο υπουργός, χωρίς να διαψεύσει το γεγονός, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αναφερομενος σε κτίρια νοσοκομείων που έχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης και διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα ελεγχθεί και θα αντιμετωπιστεί, αλλά και ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης τυχόν εκποίηση ή ιδιωτικοποίηση περιουσίας του ΕΣΥ.

Ο Κ. Μπαργιώτας
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Κ. Μπαργιώτας, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το Φάρμακο, υπογράμμισε ότι η σύσταση της επιτροπής αποτελεί πρωτοβουλία της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. η οποία εγκρίθηκε, σχολίασε την "ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα" και "καλωσόρισε" τον Υπουργό "στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 2010, αφού τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας όσο και σε επίπεδο επιμέρους δράσεων τίποτα καινούριο δεν ειπώθηκε".
Ο κ. Μπαργιώτας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που αναγνωρίζετε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αργά έστω, όπως και την ανάγκη της αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που δεν δημιούργησε η πολιτική περικοπών, όπως είπατε, αλλά η πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή που εκτόξευσε τη δαπάνη στα 5,2 δις το 2009. Όταν, όμως, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να εφαρμόσουν αυτά που εσείς σήμερα προαναγγέλλετε ως καινούρια μέτρα, δεν υπήρξε τίποτα, από τις παρεμβάσεις στη διακίνηση μέχρι τις μειώσεις τιμών που να μην καταγγείλατε και καταψηφίσατε. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν κουβεντιάζαμε σε συναινετικό κλίμα από το 2015 έστω, αν η κυβέρνηση επιζητούσε το διάλογο αντί να σκορπά λάσπη στον ανεμιστήρα για δήθεν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στα σκάνδαλα της Novartis και τις διερευνητικές επιτροπές που κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν. Χαιρόμαστε, λοιπόν, που έστω και τώρα συμφωνήσατε στην πρότασή μας για μετριοπάθεια και συζήτηση. Χωρίς χάραξη μακροχρόνιας, σταθερής πολιτικής με διακομματική συμφωνία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς στην δέσμευσή μας για μετριοπάθεια και εποικοδομητική συζήτηση. Χαιρετίζουμε την ειλικρινή μέχρι στιγμής συνεισφορά σας κ. Υπουργέ και ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε έτσι. Κάλλιο αργά …».

Η φαρμακοβιομηχανία
Σημειώνουμε ότι η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, και η εφαρμογή των προβλεπόμενων διαρθρωτικών μέτρων στην κατεύθυνση αυτή, αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα, δεδομένου ότι το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ύψος 1,945 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και άλλων 550 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή περίθαλψη δεν επαρκούν για την κάλυψη του πληθυσμού.
Στις προτάσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που ζητήθηκε να κατατεθούν στην Διακομματική Επιτροπή, επισημαίνεται η ανάγκη για τήρηση της νομιμότητας στη διαδικασία τιμολόγησης, αλλά και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που σχετίζονται με τον έλεγχο της δαπάνης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ελέγχου συνταγογράφησης και εισαγωγή της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας για εισαγωγή των νέων θεραπευτικών σχημάτων στη συνταγογράφηση, εισαγωγή των συμφωνιών τιμής όγκου, επιμερισμού του ρίσκου, κλπ. Στόχος από την εφαρμογή των μέτρων θα είναι η συγκράτηση της δαπάνης - αφού προηγουμένως προσδιοριστεί σε ένα αισθητά μεγαλύτερο ποσό που να επαρκεί για την κάλυψη των ασθενών - προκειμένου να μειωθούν οι υπερβολικές επιβαρύνσεις από clawback και rebate, που έχουν οδηγήσει φέτος στη χορήγηση ενός στα τρία φάρμακα, δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία, έναντι 1/4 πέρυσι.
Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η αντίστοιχη πρόταση περιλαμβάνει αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων με ένα δικαιότερο σύστημα που δεν θα απαξιώνει πλήρως τις παλαιές, καταξιωμένες θεραπείες, εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών στο σύστημα για τα εντός και εκτός προστασίας πατέντας φάρμακα, καθώς και για εκείνα του ν.3816 για τις σοβαρές παθήσεις, καθώς και η καθιέρωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα υβριδικά και τα οριακής καινοτομίας προϊόντα, τα οποία παρουσιάζουν έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πηγή: healthmag