ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σταθερό περιβάλλον ζητούν οι φαρμακοποιοί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αναπτυξιακά

«Πείτε μου ποιος σοβαρός άνθρωπος έρχεται να επενδύσει όταν η εξίσωση έχει καμιά δεκαριά αγνώστους». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης εξέφρασε τον προβληματισμό του μιλώντας την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στο «2ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας», για το κατά πόσο τελικά η πολιτεία θα μπορέσει κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής νέας περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας, όπως ισχυρίζεται συνολικά η Κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αυτό που έχει βιώσει ο χώρος του φαρμακείου, του φαρμάκου, της Υγείας αλλά και συνολικά είναι μία αέναη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.


Ο κ. Θεοδοσιάδης συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα «Εμπόριο και διακίνηση Φαρμάκου» και απαντώντας στο ποιο θα ήταν κατά την άποψή του το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του κλάδου αυτήν την περίοδο ανέφερε τα εξής: «Αυτό το οποίο θέλουμε και με απασχόλησε ως πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεν έχει να κάνει μόνο με το χώρο του φαρμακείου αλλά αφορά όλη την ελληνική οικονομία, είναι η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου. Λέω λοιπόν ότι οι φαρμακοποιοί που είναι σε αυτή τη γειτονιά να συνεννοηθούν, να κλείσουν κάποια φαρμακεία, να κρατήσουν για παράδειγμα δύο πιο κεντρικά, να γίνουν πληρέστερα, να γίνουν πιο οργανωμένα κλπ. Και αρχίζουν τότε οι ερωτήσεις: "Πρόεδρε, το ποσοστό κέρδους του χρόνου θα είναι το ίδιο με φέτος;”. Απάντηση: “Δεν το ξέρω”. Άλλη ερώτηση: “Ο φορολογικός συντελεστής του χρόνου θα είναι ο ίδιος με φέτος;” Απάντηση: “Δεν το ξέρω”. “Τα ΜΥΣΥΦΑ θα τα πουλάει το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ;”. “Δεν μπορώ να σου πω”. “Τα ΦΥΚ θα έρθουν στα φαρμακεία ή θα μείνουν εκεί που είναι ή θα αυξηθούν;” “Ούτε αυτό μπορώ να σου το πω”. “Οι τιμές θα πέσουν κι άλλο; Τι τζίρο να υπολογίζουμε του χρόνου ή τον παράλλο χρόνο; Καμία απάντηση. Πείτε μου εσείς ποιος σοβαρός άνθρωπος έρχεται να επενδύσει, όχι σοβαρά χρήματα αλλά 5-10 χιλιάδες ευρώ, δεν μιλώ για εκατομμύρια, όταν η εξίσωση έχει καμιά δεκαριά αγνώστους. Ας μου πει το πολιτικό σύστημα ότι στα επόμενα δέκα χρόνια το θεσμικό πλαίσιο του φαρμακείου θα είναι αυτό, το φορολογικό, το λειτουργικό κτλ και εγώ θα σας βρω αμέσως λύσεις αλλά εξίσωση με δέκα αγνώστους δεν έχει καταφέρει να λύσει κανένας».

Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχει μία στρατηγική στόχευση του κλάδου που έχει να κάνει, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδοσιάδης με το να γίνουν τα φαρμακεία υγειονομικά κέντρα παροχής υπηρεσιών πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο, χωρίς να υπεισέρχεται στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών, είναι στον τομέα της πρόληψης, της θεραπευτικής συμμόρφωσης, στους εμβολιασμούς, στους τομείς των εκστρατειών διακοπής καπνίσματος, καταπολέμησης της παχυσαρκίας, καθώς και συμβολή για την αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων παθήσεων (π.χ διαβήτη, υπέρταση), βελτίωση υγιεινού τρόπου ζωής (άσκηση, διατροφή κλπ) και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να μπει σε διαδικασία θεσμοθέτησης. «Στοχεύουμε – είπε χαρακτηριστικά- στην ποιοτική, κοινωνική και επιμορφωτική αναβάθμιση του Φαρμακοποιού».

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΦΣ απάντησε στο γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της πιστοποίησης των φαρμακείων που είχε τεθεί παλιότερα, εκτιμώντας μάλιστα ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «κάποια στιγμή άνοιξε μία κουβέντα και ξέρετε η πολιτεία όταν ανοίγει μία κουβέντα, την ανοίγει, μετράει αντιδράσεις την αναβάλλει και την ξαναφέρνει σε άλλο χρόνο. Κάποια στιγμή πριν από δύο χρόνια, θυμάστε, άνοιξε μία κουβέντα περί πιστοποίησης των φαρμακείων. Η κουβέντα αυτή τραβήχτηκε πίσω. Εμείς πιστεύουμε ότι οι συνεταιρισμοί και οι φαρμακαποθήκες μπορούν να βάλουν πάρα πολύ σοβαρή “πλάτη” σε αυτό γιατί όλες οι μεγάλες μονάδες είναι πιστοποιημένες με οποιοδήποτε πιστοποιητικό υπάρχει διεθνώς. Τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι συνεταιριστικές έχουμε το know-how σε διαχείριση, φύλαξη, αποθήκευση ιατροτεχνολογικών και αυτό το know-how είναι ανάγκη να το περάσουμε» Και κατέληξε με το ότι «βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, ούτως ή άλλως το ελληνικό φαρμακείο είναι άρτια και εξοπλισμένο και κατηρτισμένο. Γιατί λοιπόν να μην είναι και πιστοποιημένο; Γιατί να μην είμαι σίγουρος ότι μπαίνω στο φαρμακείο του Κυριάκου (σ.σ. Θεοδοσιάδη) να πάρω ένα εμβόλιο όχι επειδή ξέρω τον Κυριάκο αλλά επειδή βλέπω ότι εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σύστημα ποιότητας, το εμβόλιο έχει φυλαχτεί σωστά».

Απαντώντας ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε στο ακροατήριο ότι τα φαρμακεία ελέγχονται και πιστοποιούνται όταν ξεκινούν τη λειτουργία τους αλλά και στη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από τις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Υγείας των Αντιπεριφερειών. Ότι πρέπει αυτές οι υπηρεσίες να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο για να είναι οι έλεγχοι πιο σωστοί, πιο πλήρεις και πιο συχνοί, συμφωνώ απολύτως. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί η Tuv είναι πιο αξιόπιστη από τη Διεύθυνση Υγείας της Αντιπεριφέρειας Αττικής. Επ’ αυτού έχω τελείως άλλη άποψη».


Πηγή : dailypharmanews