ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Άρση στον περιορισμό του αριθμού φαρμάκων ανά συνταγή

Προσλήψεις, ενισχύσεις δομών, αλλά και ένα Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα του Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. Μαζί τους προανήγγειλε την κατάργηση του περιορισμού του αριθμού φαρμάκου ανά συνταγή, αλλά όχι του 1 ευρώ σε αυτή τη φάση, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης πρόληψης από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, καθώς και την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δεύτερη ανατιμολόγηση φαρμάκων το 2018.

Αναδρομή των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στο χώρο της Υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναστήλωσης του Συστήματος Υγείας, έκανε για ακόμη μια φορά ο Ανδρέας Ξανθός. Ο Υπουργός μίλησε για τη μείωση των ληξιπροθέσμων των Νοσοκομείων, τα οποία από το 1,1 δισ. ευρώ το 2015 έπεσαν στα 300 εκατ. σήμερα και εκτιμάται πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση έως το τέλος του έτους. Αξιοσημείωτη χαρακτήρισε τη μείωση στα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ.


«Διεκδικούμε περισσότερο ζωτικό χώρο για το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Ξανθός, που υλοποιείται με πολιτικές όπως η νέα ΠΦΥ. Στόχος, κατά τον κ. Ξανθό, είναι ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας πιο οργανωμένο και πιο αποδοτικό.

«Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να έχει τη φιλοδοξία να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών, με τη συμβολή ως ένα βαθμό και του ιδιωτικού τομέα», υποστήριξε ο κ. Ξανθός, ξεκαθαρίζοντας επανειλημμένως ότι προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Εκτός από την ΠΦΥ, ενισχύεται η διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, με στοχευμένες προσλήψεις σε ΤΕΠ στα μεγάλα νοσοκομεία (520 ειδικευμένοι έως το τέλος του έτους), ενώ αναπτύσσεται και σχέδιο ενίσχυσης των ΚΕΦΙΑ (φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση), με μόνιμο και επικουρικού προσωπικό.

Ακόμη, θεσμοθετείται το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Νεοπλασίες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στη διαχείριση του καρκίνου, στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τις θεραπείες και τη φροντίδα τελικού σταδίου.

Παράλληλα, έως τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ανακοινωθεί και η εκπόνηση ενόςΕθνικού Σχεδίου Δράσης πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέους, αθλητές, ασθενείς με κληρονομικά νοσήματα.

Συνταγές φαρμάκων

Αλλαγή στην καθημερινότητα των ασθενών στην Ελλάδα, αλλά και στο πορτοφόλι τους στόχο έχε να επιφέρει μέτρο που ο κ. Ξανθός φιλοδοξεί να έχει θεσμοθετηθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Αυτή η αλλαγή, όμως, δεν είναι η κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, όχι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Η Αριστοτέλους αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας συνταγής, καταργώντας τον περιορισμό των 3 φαρμάκων ανά πράξη συνταγογράφησης. Στόχος είναι σταδιακά να οδηγηθούμε στην άυλη συνταγής. Ωστόσο και αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών, από την εξοικονόμηση του 1 ευρώ με τον περιορισμό των συνταγών. Υπολογίζεται πως από την ενιαία συνταγή θα μειωθεί κατά 20 εκατ. ευρώ η ιδιωτική συμμετοχή.

«1,8 δισ. ευρώ καταβάλει ο πολίτης από την τσέπη του», τόνισε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας την ανάγκη να αλλάξει αυτή η εικόνα.

Φαρμακευτική Πολιτική

Στην αναπροσαρμογή της δαπάνης βάσει του ΑΕΠ αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη φαρμακευτική πολιτική. Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε το 5,2% των δημόσιων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο οποίο ανέβηκαν από το 4,6%, ως ανεπαρκές και οριακό. Επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για προσπάθεια σταδιακής σύγκρισης με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, σε βάθος 5ετίας, δηλαδή να προσεγγίσει το 6% τα επόμενα χρόνια.

Τα 92,5 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν στη δαπάνη φαρμάκου και παροχών ΕΟΠΥΥ μετά την αναπροσαρμογή βάσει ΑΕΠ κατανεμήθηκε σε νοσοκομειακό φάρμακο (προστέθηκαν 45 εκατ. ευρώ), προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ για αγορά οδοντιατρικών υπηρεσιών για παιδιά (40 εκατ. ευρώ) και προϋπολογισμό ειδική αγωγή (7,5 εκατ. ευρώ).

«Αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε σε ένα νέο μίγμα τιμολόγησης και αποζημιωτικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Ξανθός. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οριστικοποιήθηκε πως δεν πρόκειται να γίνει δεύτερη ανατιμολόγηση φαρμάκων εντός του 2018.

«Ήταν αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας που θεωρήσαμε εύλογο, μετά από μια συνεχή υποτιμολόγηση που δημιούργησε πολλαπλές παρενέργειες και δεν επηρέασε δημοσιονομικά το κράτος, αφού η δαπάνη είναι συγκεκριμένη», ανέφερε.

Η νομοθέτηση της αλλαγής αναμένεται σύντομα, δίνοντας τη δυνατότητα έως τις αρχές του 2019 να οδηγηθούμε σε μια συμφωνημένη, όσο το δυνατόν, αλλαγή μίγματος στη φαρμακευτική πολιτική.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο του ελέγχου της συνταγογράφησης μπορούν να βοηθήσουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς οριζόντια φίλτρα ή ισοπεδωτικές πολιτικές.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας ήδη στην ΗΔΙΚΑ έχουν ανέβει 50 νέα λειτουργικά και κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν φθάσει τα 70, ίσως και τα 80.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να αυξήσουμε τους προϋπολογισμούς είναι εκτός πραγματικότητας», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, εκτιμώντας ότι ίσως το 2020 να είναι δυνατή η στήριξη του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές», τόνισε αναφερόμενος στο διεθνή προβληματισμό γύρω από τη βιώσιμη στήριξη της καινοτομίας, αλλά και της εγχώριας παραγωγής.

Ο Ανδρέας Ξανθός περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. «Χαμηλοί κλειστοί προϋπολογισμοί, χωρίς έλεγχο της συνταγογράφησης, η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων χωρίς αξιολόγηση και κυρίως χωρίς διαπραγμάτευση, με υποκατάσταση και αποσύρσεις φαρμάκων λόγων των ανατιμολογήσεων, αλλά και η απόφαση κάλυψης των ανασφάλιστων», ανέφερε ο Υπουργός, εκτιμώντας όμως ότι με τα μέτρα που προωθούνται και την αύξηση του προϋπολογισμού λόγω σύνδεσης με ΑΕΠ θα οδηγήσουν σε σταδιακή μειωμένη επιβάρυνση και περισσότερη προβλεψιμότητα.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο σχεδιαζόμενο σύστημα εφαρμογής των DRG’s, τη μείωση της συμμετοχής στα γενόσημα, την εξαίρεση από το κριτήριο ανάπτυξης γενοσήμων και εμβολίων.


Πηγή : virus