ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Την «ανηφόρα τραβά» και η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη για καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη των συμπολιτών μας που δεν διαθέτουν την απαραίτητη ασφάλιση ή το επαρκές εισόδημα ήταν, μάλλον, αναμενόμενο να πιέσει περισσότερο τις αντοχές των προϋπολογισμών για το Φάρμακο. Το παραδέχθηκε και ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Υγεία.

Σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε εκτόξευση του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Ανδρέας Ξανθός δεν δίστασε να μιλήσει για χαμηλούς κλειστούς προϋπολογισμούς, την έλλειψη ελέγχου της συνταγογράφησης, την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων χωρίς αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, τις υποκαταστάσεις φθηνότερων φαρμάκων από ακριβότερα λόγω των ανατιμολογήσεων αλλά και την «απόφαση κάλυψης των ανασφάλιστων».


Ο ίδιος σε συνέντευξη του «Στο Κόκκινο» παρουσιάζει και τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. «Γλυκόπικρα» στοιχεία, αφού η κάλυψη εκατοντάδων ανασφάλιστων συμπολιτών μας σημαίνει και διόγκωση της σχετικής δαπάνης. Μόνο το φετινό πρώτο οκτάμηνο, «718.000 ανασφάλιστοι πολίτες με μοναδικό ΑΜΚΑ –κάποιοι από αυτούς, δηλαδή, έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερες φορές από μία- έχουν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα του νόμου», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Όπως ανέφερε έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα αξίας 144 εκατομμυρίων ευρώ και για εργαστηριακές εξετάσεις αξίας 46 εκατομμυρίων.

Την περασμένη Άνοιξη οι τότε δυσοίωνες προβλέψεις του Π. Αποστολίδη, πρώην προέδρου του ΣΦΕΕ ήθελαν την εν λόγω δαπάνη να κλείνει φέτος στα 200 εκατ. ευρώ.

Στην πορεία αυτό το ποσό επαναξιολογήθηκε, με το νούμερο να εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ νεότερες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν να αγγίξει τελικά ακόμη και τα 250 εκατ. ευρώ!

Πάντως, εκτός από το φάρμακο και τις εξετάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, «κάποιοι από αυτούς, έχουν νοσηλευτεί δωρεάν στα νοσοκομεία, χωρίς ούτε να υπάρχουν εμπόδια και φίλτρα και προσπάθεια αποτροπής τους. Ούτε φυσικά να τους χρεώνονται νοσήλια, όπως γινόταν στο παρελθόν, τα οποία χρέη μεταφέρονταν στην εφορία».

Θυμίζουμε ότι βάσει ρύθμισης αυτά τα συσσωρευμένα χρέη για νοσηλείες που έγιναν στο παρελθόν για ανασφάλιστους πολίτες διαγράφονται αυτήν την περίοδο.


Πηγή : virus