ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το πρώτο «μεταμνημονιακό» ραντεβού Θεσμών-Αριστοτέλους

Ημέρα Θεσμών σήμερα για την Υγεία, στην πρώτη συνάντηση της… μεταμνημονιακής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν με τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας μακριά από το γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο που συνήθιζε να φιλοξενεί τα ραντεβού τα προηγούμενα έτη.

Η ατζέντα της συζήτησης δεν φέρεται να περιέχει θέματα «εκπλήξεις». Κυρίαρχο θέμα, ωστόσο, αναμένεται να είναι η πορεία υλοποίησης της νέας ΠΦΥ η οποία έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να αναθεωρούνται διαρκώς τα χρονοδιαγράμματα.


Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που τη συνοδεύουν είναι η δυσκολία προσέλκυσης οικογενειακών γιατρών. Η διαδικασία των συμβάσεων γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ και για αυτό το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση των θεσμών με τους αξιωματούχους του Οργανισμού, επίσης σήμερα.

Ακόμη ένα ακανθώδες ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή κουβέντα είναι και η πορεία είσπραξης του clawback. Ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες στην είσπραξη του clawback από αρκετούς παρόχους και το πρόβλημα εμφανίζεται δυσεπίλυτο με τη διαρκή αύξηση της υπέρβασης πολλών δαπανών.

Στην ατζέντα θα τεθεί και η λειτουργία του ΕΚΑΠΥ και η πορεία των δημόσιων διαγωνισμών, καθώς επίσης και το υπό ανάπτυξη σύστημα των DRG’s, που στόχος είναι να αποτελέσει ένα διαφορετικό μοντέλο υπολογισμού του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία. Το νέο αυτό σύστημα οικοδομείται σταδιακά με μια πιο «ολιστική» προσέγγιση, συνυπολογίζοντας πολλαπλούς παράγοντες, αξιολογώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ελέγχοντας την αποδοτικότητα των νοσοκομείων.

Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα του ΗΤΑ. Η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει συσταθεί αλλά οι διαδικασίες μοιάζουν να βρίσκονται ακόμη σε … καλοκαιρινές διακοπές. Ούτε καν για την επανάληψη του success story της Ηπατίτιδας C δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο να λήξει. Μέχρι την ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης φαίνεται πως έχει επιλεγεί μια «σιωπηρή» παράταση του καθεστώτος πρόσβασης των ασθενών στις νεότερες θεραπείες, που εκριζώνουν τον ιό και τις οποίες αφορά η διαδικασία, άλλωστε. Μάλιστα, η Αριστοτέλους έχει ετοιμάσει ΦΕΚ με το οποίο διευρύνονται περαιτέρω τα κριτήρια πρόσβασης των ασθενών στις εν λόγω θεραπείες.


Πηγή : virus