ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

"Πράσινο φως" για 7 νέες χημειοθεραπείες και δυο ογκολογικές εξετάσεις

Αλλαγές στην τελευταία θετική λίστα συνταγογράφησης αποφάσισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επιτρέποντας τη χορήγηση επτά νέων χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων για τα οποία υπήρχαν περιορισμοί.
Συγκεκριμένα, η νεώτερη υπουργική απόφαση επιτρέπει τη χορήγηση και αποζημίωση των νέων θεραπευτικών σχημάτων εφόσον έχει προηγηθεί γονοτυπικός έλεγχος ο οποίος έχει αποδειχθεί θετικός.
Αυτό αποτελεί πλέον και τον μοναδικό περιορισμό για την αποζημίωση των σχετικών σκευασμάτων.
Η απόφαση αφορά τα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα «HARVONI», «EXVIERA», «VIEKIRAX», «ZEPATIER», «EPCLUSA», «SOVALDI» και «MAVIRET», για τα οποία σημειώνεται ως περιορισμός το εξής: «Αποζημιώνεται μετά από θετικό γονοτυπικό έλεγχο».
Κοστολόγηση βιοδεικτών
Παράλληλα, με τρεις κοινές αποφάσεις των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, Υγείας Π. Πολάκη και του υφυπουργού Εργασίας Αν. Πετρόπουλου, προβλέπεται η κοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων ογκολογικών βϊοδεικτών, για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2, η κοστολόγηση της εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού Oncotype DX και της χορήγησης μονοξείδιο του αζώτου σε νεογνά με πνευμονική υπέρταση.
Σε ότι αφορά τους ογκολογικούς βιοδείκτες για μεταλλάξεις γονιδίων BRCA 1 και 2, ο έλεγχος και η γενετική παρακολούθηση συνιστάται σε:
Όλες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτου ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού.
Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών. Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο (2) περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση Ca μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με Cleason score μεγαλύτερο ή ίσο του 7.
Στις γυναίκες στων οποίων την οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1/2.
Η μέθοδος με την οποία θα γίνεται η διάγνωση είναι το Next Generation Sequencing –NGS (gold standard). Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνεται με ανεξάρτητη μέθοδο (Sanger Sequencing).
Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με εμπορικά διαθέσιμα (kits) τυποποιημένα και πιστοποιημένα για διάγνωση με σταθερά επαναλήψιμα αποτελέσματα που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες. Η κοστολόγησή τους είναι στα 700 ευρώ.
Σε περίπτωση που το NGS δεν μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλες γονιδιακές αναδιατάξεις, απαιτείται η συμπληρωματική μέθοδος για την ανίχνευση αυτών (MLPA), με συνολικό κόστος 800 ευρώ.

Καρκίνος μαστού
Η δεύτερη απόφαση προβλέπει την κοστολόγηση της δοκιμασίας «Oncotype DX» στην τιμή των 3.000 ευρώ (βάσει τιμολογίου).
Η δοκιμασία «Oncotype DX» θα πρέπει να εμφανίζεται σε ασθενείς με Ca μαστού, που εμπίπτουν στις εξής περιπτώσεις :
α) Στις μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ER+ , PR+ . HER-2(-), με αρνητικούς λεμφαδένες ανεξαρτήτως ηλικίας.
β) Στις προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ER+ , PR+ . HER-2(-), με αρνητικούς λεμφαδένες και νόσο Luminal A; (ki- 67% < 20%) ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πνευμονική υπέρταση
Η τρίτη απόφαση αφορά την κοστολόγηση της θεραπείας με εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (iNO) σε νεογνά με παραμένουσα πνευμονική υπέρταση σε 15 ευρώ ανά ώρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση, κατά την έξοδο του νεογνού, ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα νεογνολόγο, στην οποία θα αναφέρεται η χορηγούμενη ποσότητα σε ml του εισπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου (iNO) και το σχεδιάγραμμα θεραπείας.

Πηγή: healthmag