ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στους 21 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) κάνει λόγο για αύξηση κατά 3,4 φορές στα κρούσματα λοιμώξεων από ιό του Δυτικού Νείλου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετράει 21 νεκρούς στην Ελλάδα.


Στο επιδημιολογικό δελτίο της Πέμπτης, καταγράφονται επίσης, 144 κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι οποίες μπορούν να αποτυπώσουν (σε έναν βαθμό) την έκταση του προβλήματος.

Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει πως για κάθε κρούσμα με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν 140 με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν νοσήσει εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 20.000!

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Περιοχές

Οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται κρούσματα λοιμώξεων από ιό του Δυτικού Νείλου είναι οι εξής:

Ανατολική Αττική, Κεντρική Αττική, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Δυτικός τομέας Αθηνών, Νότιος τομέας Αθηνών, Βόρειος τομέας Αθηνών, Βοιωτία, Έβρος, Θεσσαλονίκη, Εύβοια, Ημαθία, Πειραιάς, Κορινθία, Πέλλα, Κιλκίς, Ρέθυμνο, Σέρρες, Ροδόπη και Χαλκιδική.


Πηγή : iatronet