ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το αντιρεαλιστικό clawback προκαλεί «πονοκέφαλο» στην αγορά υγείας

«Πονοκέφαλο» διαρκείας στην αγορά της υγείας προκαλεί το γνωστό πλέον clawback,δηλαδή η παρακράτηση από τον ιδιωτικό τομέα των υπερβάσεων που σημειώνονται πέραν των κλειστών κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ. Τα «παυσίπονα» δεν πιάνουν τόπο και αυτό γιατί το υπουργείο Υγείας σε συμφωνία με τους δανειστές έχει συμφωνήσει οι υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ να καλύπτονται από τους παρόχους (φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, συμβεβλημένους ιατρούς) έως το 2022!


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχεται στα 276 εκατ. ευρώ, από 218 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Πέρσι το ύψος του clawback έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Για τις ιδιωτικές κλινικές η επιβάρυνση τη χρονιά που πέρασε ήταν 110 εκατ. ευρώ με βάση την ζήτηση. Ενώ το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ είχε καθοριστεί στα 255 εκατ. ευρώ, οι υποβολές των επιχειρήσεων του κλάδου άγγιξαν τα 365 εκατ. ευρώ.

«Φαρμακερά βέλη» ρίχνουν στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι της ιδιωτικής αγοράς υγείας, αναφερόμενοι στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, που δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Έτσι τα μειωμένα κονδύλια, σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο των ασθενών οδηγούν σε αυξημένες επιστροφές σε όλες τις παροχές, όπως το φάρμακο, τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τα νοσήλια.


Πηγή : healthweb