ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αυτός είναι ο Κανονισμός της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

”Δουλειά” πιάνει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τις τιμές φαρμάκων (ή τις εκπτώσεις επ’ αυτών) που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ή προμηθεύονται τα νοσοκομεία, καθώς δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργία της. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ο χώρος του φαρμάκου περίμενε με αγωνία, καθώς το έργο της (βλέπε παρ. 2 του άρθρου 254, ν. 4512/2018) συναρτάται με εκείνο της Επιτροπής Αξιολόγησης – γνωστής κι ως Επιτροπής HTA.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΕΔ) εκφέρει γνώμη προς την Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΑ) για τη δημοσιονομική επίπτωση από την ένταξη ενός φαρμάκου στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.


Εφόσον εγκριθεί αυτή η συμφωνία, ”πέφτουν” οι υπογραφές μεταξύ της ΕΔ και του ΚΑΚ που καθιστούν δεσμευτικά όσα συμφωνήθηκαν για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΕΟΠΥΥ, ΚΑΚ και δημόσια νοσοκομεία), μετά από την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης περί ένταξης ή απένταξης ή αναθεώρησης του καταλόγου αποζημιούμενων φαρμάκων. Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί ο υπουργός να έχει κάνει αποδεκτή τη γνώμη της ΕΑ που ενσωματώνει τη γνώμη της ΕΔ.

Όπως διευκρινίζεται, στην απόφαση που αποστέλλεται στην Επιτροπή ΗΤΑ δεν αναφέρεται με λεπτομέρειες η επιτευχθείσα συμφωνία με τους κατόχους ΚΑΚ που συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, καθώς η τιμή στην οποία θα αποζημιώνεται το φάρμακο και οι συμφωνηθείσες εκπτώσεις επ’ αυτής αποτελούν απόρρητο. ”Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής διαπραγμάτευσης δεν χορηγούνται κατά το τμήμα που περιλαμβάνουν στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με ζητήματα εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου, ιδίως σχέδια ή κανόνες τεχνικής φύσεως, οδηγίες, τύπους και πρότυπα, πηγές προμήθειας ή παραγωγής προϊόντων, καθώς και οποιαδήποτε εμπιστευτικής φύσης αναφορά έχει ή μπορεί να αποκτήσει οικονομική αξία για την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένου φαρμάκου” αναφέρει χαρακτηριστικά το ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ΕΔ συνεδριάζει κατ’ ελάχιστον δύο φορές το μήνα και στις συνεδριάσεις της δεν επιτρέπεται η παρουσία άλλων προσώπων, πλην των μελών και του γραμματέα. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης απαρτίας (να είναι παρόντα τουλάχιστον 5 από τα 9 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος) η συνεδρίαση ματαιώνεται και ο πρόεδρος οφείλει να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης εντός 48 ωρών.

Για την έναρξη διαπραγμάτευσης με τον εκάστοτε ΚΑΚ για ένα φάρμακο απαιτείται η θετική αξιολόγηση αίτησης του ΚΑΚ για την ένταξη ή τη διατήρηση ένταξης του εν λόγω φαρμάκου στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, συνοδευόμενη απ’ όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Ακολούθως:

-Ο γραμματέας της ΕΔ ενημερώνει άμεσα τον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος
περιλαμβάνει την αίτηση για το υπό διαπραγμάτευση φάρμακο ως θέμα ημερησίας διάταξης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

-Στη συνεδρίαση αυτή η ΕΔ ορίζει ένα από τα μέλη της ως εισηγητή, ο οποίος επεξεργάζεται τον φάκελο και αναλαμβάνει να ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη πριν από τις συναντήσεις με του ΚΑΚ. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίζεται το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και ορίζονται οι ημέρες συνάντησης με τον ΚΑΚ, οι οποίες είναι έως τρεις (3), απέχουν μεταξύ τους έως επτά (7) ημέρες και η πρώτη συνάντηση ορίζεται μέσα σε διάστημα πέντε (5) ημερών.

-Την επόμενη ημέρα ο γραμματέας της ΕΔ ενημερώνει τον ΚΑΚ για την ως άνω
απόφαση της επιτροπής και αποστέλλει πρόσκληση για τις συναντήσεις, στην οποία αναφέρεται η ημέρα, η ώρα και ο τόπος συνάντησης.

-Κατά την πρώτη συνάντηση της ΕΔ με τον ΚΑΚ, ο ΚΑΚ προσκομίζει υποχρεωτικά εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτής, στην οποία αναφέρονται τα ονόματα και οι ιδιότητες των εκπροσώπων του ΚΑΚ που θα συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

-Μέσα σε επτά (7) ημέρες από την τελευταία συνάντηση με τον ΚΑΚ, ο εισηγητής συντάσσει και αποστέλλει στα λοιπά μέλη της επιτροπής και τη γραμματεία την εισήγησή του, η οποία περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και την πρόταση σχετικά με το περιεχόμενο της γνωμοδότησης προς την ΕΑ.

-Κάθε αίτηση για το υπό διαπραγμάτευ
ση φάρμακο εγγράφεται ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της ΕΔ, από τη χρονική στιγμή της αποστολής από τον εισηγητή της εισήγησής του.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στα επόμενα άρθρα, μετά το πέρας της διαλογικής συζήτησης, τα μέλη της ΕΔ ψηφίζουν και καταλήγουν στην τελική τους γνωμοδότηση προς την ΕΑ.

Rules and Processes of the Pricing Negotiation Committee


Πηγή : virus