ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τον οποίο την τελευταία εβδομάδα μόνο προσβλήθηκαν 30 άνθρωποι κι έχασαν τη ζωή τους 6.

Συνολικά, καταγράφονται 11 θάνατοι. Όλοι αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου. Ακόμη, από την έναρξη της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης μέχρι την περασμένη Τετάρτη αναφέρονται 107 κρούσματα του ιού. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).


Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ξεπερνά τους αριθμούς των τελευταίων 5 ετών, για την αντίστοιχη περίοδο. Ο λόγος σχετίζεται αφενός μεν με την πρόωρη εμφάνιση του ιού στη χώρα (τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου) λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αφετέρου δε με την απουσία έγκαιρης προετοιμασίας πολλών περιοχών της χώρας για τον έλεγχο των κουνουπιών. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος κρούσματα του ιού καταγράφονται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί πως θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών λοίμωξης, η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) ζητά την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα εστιάζει στην εντατικοποίηση: α) της ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια και β) των ψεκασμών.

”Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας, τόσο για την κατανομή των κονδυλίων στον αστικό ιστό, όσο και για τη συχνότητα στα επικίνδυνα σημεία που έγιναν οι ψεκασμοί. Με αίσθημα ευθύνης, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας” ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Πάντως, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε νέους ψεκασμούς για τα κουνούπια σε ρέματα της Βόρειας Αθήνας, που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ψεκασμούς για την ακμαιοκτονία κουνουπιών θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα και η Περιφέρεια Πειραιώς & Νήσων σε συγκεκριμένους Δήμους (π.χ. Σαλαμίνας) όπου οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα κι εκτιμά ότι δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

”Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας όμως ότι τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται κι εκείνοι σε εγρήγορση και, όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.


Πηγή : virus