ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στο απροχώρητο οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Στο απροχώρητο έχουν φθάσει οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά-λένε παράγοντες,-οι οποίες αφορούν όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Ωστόσο, κάποιες εξ αυτών βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόκκινο, όπως είναι τα αντιπηκτικά και τα αγχολυτικά.Όπως οι ίδιοι λένε, τα μεν πρώτα, αν δεν τα λάβει ο ασθενής ή αυτός που έχει την προδιάθεση να νοσήσει μπορεί να πεθάνει, ενώ για τα δεύτερα, η μη λήψη τους επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή, του οικογενειακού περιβάλλοντος και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα νεότερα αντιπηκτικά, αναφέρουν οι πηγές μας, οι ελλείψεις τους έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα εξάμηνο. Η τιμή τους κυμαίνεται από 70-75 ευρώ (διπλάσιες είναι οι τιμές τους σε Γαλλία και Γερμανία). Όμως, τον τελευταίο μήνα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η κατάσταση είναι τραγική και άκρη δεν μπορεί να βρεθεί, καθώς λόγω των καλοκαιρινών διακοπών οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται είναι κλειστές. Από την άλλη, οι φαρμακαποθήκες που τα διακινούν είναι είτε κλειστές λόγω θέρους, είτε λειτουργούν, αλλά ακριβώς λόγω εποχής δεν διαθέτουν στοκ, είτε θέλουν εμπόρευμα αλλά δεν τους δίνουν οι εταιρείες. Και αν, ισχυρίζονται οι ίδιοι παράγοντες, τα αντιδιαβητικά σκευάσματα που επίσης εμφανίζουν μεγάλη έλλειψη αφορούν 1 εκατ. κόσμο, τα αντιπηκτικά, επειδή ακριβώς μιλάμε και για πρόληψη επιπλοκών, αφορούν πολύ μεγαλύτερο εύρος ασθενών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και για τα αγχολυτικά που δεν τα έχουν μόνο για αντικαταθλιτική δράση, όπου επίσης οι ελλείψεις είναι απίστευτες. Το θέμα όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς όπως μας είπε φαρμακοποιός, στους 10 πελάτες που εξυπηρετεί την ημέρα, οι 8 ζητούν αγχολυτικά. Η αύξηση των πωλήσεων των αντικαταθλιπτικών χαπιών αγγίζει το 20% με 25% από 8-10% που κυμαινόταν προ κρίσης!
Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει στερέψει και από σκευάσματα (για παρασιτώσεις). Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για σκεύασμα χαμηλού κόστους (97 λεπτά), το οποίο όμως στο εξωτερικό κοστολογείται πάνω από 6 ευρώ. Άφαντη είναι και η ένεση για το τσίμπημα από μέλισσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για αυτούς που είναι αλλεργικοί στο έντομο.
Βεβαίως, θα ήταν παράλειψη να μην υπενθυμίσουμε κάτι που ήδη θίξαμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ, ότι πρώτα στην λίστα των ελλείψεων είναι και τα αντιδιαβητικά.
Γενικώς, λένε, οι ελλείψεις είναι πολλές και σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, ενώ η κατάσταση δείχνει ακόμη χειρότερη στα νησιά.

Πηγή: iatronet