ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τιμές για 164 νέα φάρμακα

Στην έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων για 143 συνταγογραφούμενα και δελτίου ενδεικτικών τιμών για 21 ΜΗΣΥΦΑ προχώρησε το Υπουργείου Υγείας. Νέα σημαντικά καινοτόμα φάρμακα και γενόσημα περιέχει το Δελτίο Τιμών που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποία αρκετοί βιολογικοί παράγοντες αλλά και σκευάσματα της αρνητική λίστας.

Συγκεκριμένα το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση Δελτίου Τιμών Νέων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Βέβαια η τιμολόγηση δε συνεπάγεται και την ενσωμάτωση των φαρμάκων αυτών στο σύστημα υγείας αφού θα πρέπει να αξιολογηθούν από την επιτροπή ΗΤΑ και να περάσουν στη συνέχεια στην επιτροπή διαπραγμάτευσης, όταν αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει, διαδικασία που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Φθινόπωρο.
Με το δελτίο καθορίζονται οι ανώτερες τιμές των εν λόγω φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, που θα ισχύσουν σε όλη την Επικράτεια. Μάλιστα το πιο ακριβό είναι ένα ορφανό φάρμακο σε συνδυασμό με 6 εμβόλια που τιμολογήθηκε στη λιανική με 18.374 ευρώ. Επίσης περιλαμβάνονται και 10 γενόσημα της αρνητικής λίστας, δηλαδή δεν θα αιτηθούν αποζημίωσης
Όπως σημειώνεται στην υπουργική απόφαση στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ ήτοι 6% ή 13% ή 24% ανά περίπτωση.
Το Δελτίο ισχύει για τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές, τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία από την ανάρτησή του, δηλαδή από χθες 6/8/2018. Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι ενστάσεις επί του αναρτημένου δελτίου τιμών θα υποβληθούν αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση deltiatimwn_enstaseis@eof.gr από σήμερα στην ιστοσελίδα του και έως τη Δευτέρα 13/08/2018 και ώρα 11.59 μ


Το Υπουργείο προχώρησε επίσης και στην έκδοση καταλόγου ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης και ανώτατων νοσοκομειακών τιμών νέων ΜΗΣΥΦΑ για το 1ο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών, ενώ η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών.
Στις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα μειωμένες. Επίσης επισημαίνεται ότι ο Κατάλογος ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης ισχύει από την ανάρτησή του, δηλαδή χθες.

Πηγή: healthmag