ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αλλαγές στην τιμή ΜΥΣΥΦΑ και γενοσήμων

Τροπολογία που πέρασε ο Ανδρέας Ξανθός στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή, δίνει τέλος στην αναγραφή ενδεικτικής τιμής στα ΜΥΣΥΦΑ! Την ίδια ώρα, τα γενόσημα δεν θα έχουν πια ασφαλιστική τιμή!

Η επίμαχη τροπολογία πέρασε εμβόλιμα στο νομοσχέδιο με τίτλο "Κύρωση συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και της Επιτροπής Εκτελεστών Διαθήκης Γ.Γ. Μαλινάκη και του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και των Εκτελεστών της διαθήκης της Μαρίας (Μάρης) Βεργωτή αντίστοιχα".


Η ενδεικτική λιανική τιμή είχε θεσμοθετηθεί, με Υπουργική Απόφαση, με το σκεπτικό ότι πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος συγκράτησης των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ καθώς από το 2017 έπαψαν να αποτελούν διατιμημένο προϊόν όπως είναι τα υπόλοιπα φάρμακα (μέσω Δελτίων Τιμών).

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έδωσε ωστόσο μια άλλη οπτική του θέματος μιλώντας στην Βουλή: Είπε συγκεκριμένα:

«Άλλο γράφει το κουτί, και άλλο πληρώνει ο πολίτης, αφού η ενδεικτική λιανική τιμή δεν δεσμεύει εν τέλει τις εταιρείες, οι οποίες προχώρησαν σε αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις». Ο υπουργός Υγείας, εξάλλου πιστεύει ότι με την κατάργηση της ελάχιστης λιανικής τιμής, ο ΕΟΦ θα ελέγχει καλύτερα τον ρυθμό των αυξήσεων στα φάρμακα αυτά που ήδη έχουν παρουσιάσει αυξήσεις οι οποίες αγγίζουν κατά μέσον όρο το 20%, όπως είχαν εγκαίρως προβλέψει οι φαρμακοποιοί.

Οι τελευταίοι επισημαίνουν ότι πολλοί πελάτες τους διαμαρτύρονταν για την απόκλιση της τιμής που πληρώνουν από την αναγραφόμενη τιμή. Και σε αυτό ο κ. Ξανθός απαντά επιβεβαιώνοντάς τους: «Παρότι, θεωρητικά, η ιδέα του ΔΝΤ ήταν ότι η απελευθέρωση των τιμών και ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές, δεν επιβεβαιώθηκε», και δεν δίστασε να αναφερθεί σε "ιδεολογική εμμονή των δανειστών μας".

Τέλος στην ασφαλιστική τιμή στα γενόσημα

Νέα θετική λίστα φαρμάκων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με την βασική αλλαγή να αφορά στα γενόσημα που θα έχουν στο εξής τιμή αποζημίωσης ίδια με την τιμή λιανικής. Όπως φαίνεται στη νέα λίστα, 3.918 κωδικοί γενοσήμων θα έχουν πλέον την ίδια τιμή λιανικής και αποζημίωσης, σε εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει προωθήσει ήδη η νυν ηγεσία στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο φαρμακείο, δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στην τιμή του φαρμάκου και τη διαφορά λιανικής και τιμής αποζημίωσης. Θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους.

Η ρύθμιση εκτιμάται από 36 ως 40 εκατ. ευρώ και θεωρείται ότι θα ανακουφίσει τους πολίτες, που πολλές φορές πληρώσουν σημαντικά ποσά ως διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής και της τιμής αποζημίωσης. 


Πηγή : dailypharmanews