ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξεφεύγει και πάλι ο λογαριασμός του φαρμάκου

Ούτε φέτος τα μέτρα που έχει επιβάλλει το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η υπέρβαση (claw back) στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχεται στα 276 εκατ. ευρώ, από 218 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Μόνο τον Ιούνιο, κατά το ρεπορτάζ, το φάρμακο ξέφυγε κατά 49 εκατ. ευρώ. 


Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της δαπάνης δεν είναι αισιόδοξες, και στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς εκτιμούν πως η "τρύπα” μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 1,945 δισ. ευρώ.

Ο βασικότερος λόγος της υπέρβασης θεωρείται η αδυναμία να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών από τους γιατρούς, παρά τα πλαφόν και τις οδηγίες που έχουν τεθεί. Στελέχη από το χώρου του φαρμάκου συμπληρώνουν επίσης πως λόγω των απανωτών περικοπών στις τιμές, πολλά φθηνά σκευάσματα έχουν αποσυρθεί από την αγορά (υπολογίζεται πως περίπου 240 φάρμακα έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν) και έχουν υποκατασταθεί από ακριβότερα, γεγονός που ανεβάζει το κόστος. Την ίδια ώρα, ανεβαίνει και η δαπάνη για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών: από 165 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 και 65 εκατ. το 2016, φέτος ανεβαίνει στα 220 εκατ.

Πέρσι το ύψος του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν οι δαπάνες ξεπερνούν τον κλειστό προϋπολογισμό) έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Ταυτόχρονα το rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) ανήλθε σε 415 εκατ. τη χρονιά που πέρασε, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. Συνολικά η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε πέρσι τα 1,2 δισ. 

Οι Θεσμοί είχαν ζητήσει τη μείωση κατά 30% των υποχρεωτικών επιστροφών με τις οποίες επιβαρύνονται οι φαρμακευτικές (όπως και οι υπόλοιποι πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς) για να καλυφθεί το έλλειμμα στον κλειστό προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ. Όμως σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, οι επιστροφές θα αυξηθούν 25% σε σύγκριση με πέρσι.

Από την πλευρά τους ζητούν από το υπουργείο Υγείας την άμεση αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 300 εκατ. ευρώ (ή εναλλακτικά τη θέσπιση ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια) και παράλληλα την αύξηση του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσοκομείων κατά 200 εκατ. για φάρμακα.


Πηγή : medlabnews