ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αποσύρονται οι σκιαγραφικοί παράγοντες με γαδολίνιο

Την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας ενδοφλέβιων γραμμικών παραγόντων με γαδολίνιο αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η απόφαση του ΕΟΦ έρχεται μετά απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πέρσι συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων γραμμικών παραγόντων γαδολινίου που χρησιμοποιούνται στις σαρώσεις σώματος MRI και την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας ορισμένων άλλων, μετά από σχετική ανασκόπηση.


Έτσι, ο ΕΟΦ αποφάσισε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των ενδοφλέβιων γραμμικών παραγόντων που περιέχουν γαδοδιαμίδη (gadodiamide), γαδοπεντετικό οξύ (gadopentetic acid) και γαδοβερσεταμίδη (gadoversetamide).

Οι φαρμακευτικές εταιρίες που διέθεταν τους συγκεκριμένους παράγοντες απέστειλαν επιστολή στην Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και σε Επαγγελματίες Υγείας, με την οποία ενημερώνουν ότι αποσύρονται οι εν λόγω ενδοφλέβιοι γραμμικοί παράγοντες.

Η επιστολή εστάλη από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους εξής Επαγγελματίες Υγείας στη χώρα μας:

– Ακτινολόγους Ιατρούς

– Επιστημονικά Υπεύθυνους διαγνωστικών κέντρων

– Φαρμακοποιούς κρατικών & ιδιωτικών νοσοκομείων καθώς και σε φαρμακαποθήκες

Οι φαρμακευτικές εταιρίες ήταν οι: Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ, ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Bracco Imaging S.p.A./Leriva Imaging A.E., GE Healthcare A.E., GUERBET/SYN Innovation Laboratories SA, SANOCHEMIA Pharmazeutika AG/ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.


Πηγή : virus