ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στην Αθήνα η 5η σύνοδος των μελών της "Διακήρυξης της Βαλέτας"

Στην Αθήνα θα λάβει χώρα η 5η σύνοδος των μελών της "Διακήρυξης της Βαλέτας", με κύριο θέμα τη διαπραγμάτευση των κρατών με τη φαρμακοβιομηχανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίτευξη συμφωνιών σχετικά με τα ακριβά φάρμακα.
Στη Διακήρυξη της Βαλέτα, που λέγεται και "Συμμαχία του Νότου" συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμάνια και η Σλοβενία, ενώ τελευταία εντάχθηκε και η Κροατία.
Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 10/7/2018 και αύριο Τετάρτη 11/7/2018.
Θα ξεκινήσει με ξενάγηση των προσκεκλημένων υπουργών Υγείας και των τεχνικών κλιμακίων στο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ την Τετάρτη, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα γίνει η σύσκεψη υπουργών, με συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων και με κοινή συνάντηση σε υπουργικό και τεχνικό επίπεδο για τη σύνοψη των συμπερασμάτων από την 5η Συνάντηση υπουργών Διακήρυξης της Βαλέτας.
Στόχος του ελληνικού υπουργείου Υγείας και της 5ης Συνόδου είναι η επίτευξη συμφωνιών για πιο προσιτές τιμές αποζημίωσης σε καινοτόμα φάρμακα (ογκολογικά, «ορφανά», βιολογικοί παράγοντες) που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, αλλά δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και δεν έχουν τιμολογηθεί σε εθνικό επίπεδο.
Το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει μια πρόταση για το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας, με στόχο τα αποτελέσματα της κοινής διαπραγμάτευσης να ενσωματωθούν σε εθνικό επίπεδο και να έχουν ισχύ σε κάθε χώρα.