Ερώτηση έθεσε στο υπουργείο Υγείας ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καραόγλου, για τη διάταξη του υπουργείου που φέρεται να απαγορεύει τη διάθεση των φαρμάκων που κοστίζουν άνω των 1.000 ευρώ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Όπως εξηγεί ο κ. Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό, πρόκειται για μια πολιτική απόφαση η οποία δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους (κυρίως όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές). Και αυτό γιατί αφενός τους στερεί το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης και εξυπηρέτησης από το πλησιέστερο ιδιωτικό φαρμακείο και αφετέρου τους υποχρεώνει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις έως ότου βρουν κάποιο κρατικό φαρμακείο ή μπορέσουν να μεταβούν σε δημόσιο νοσοκομείο μιας μεγάλης πόλης.
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, ελήφθη χωρίς να προηγηθεί διάλογος ή στοιχειώδης ενημέρωση, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας καλεί τον κ. Ανδρέα Ξανθό να επανεξετάσει τη διάταξη.
Επίσης, μέσω της ερώτησης ζητά να πληροφορηθεί εάν το υπουργείο Υγείας προτίθεται να διαμορφώσει σχέδιο για την ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασθενείς και ασφαλισμένους, προκειμένου να την απολαμβάνουν όλοι ισότιμα και απρόσκοπτα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Απαγόρευση διάθεσης φαρμάκων άνω των 1.000 ευρώ από τα φαρμακεία»
Ανάστατοι είναι ασθενείς και ασφαλισμένοι, αλλά και ο φαρμακευτικός κόσμος της χώρας, έπειτα από την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να απαγορευτεί η διάθεση των φαρμάκων που κοστίζουν 1.000 και άνω από τα ιδιωτικά φαρμακεία και να επιτραπεί η διάθεσή τους μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αυτά των δημοσίων νοσοκομείων. Η συγκεκριμένη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νέο κανονισμό παροχών υγείας του Οργανισμού δημιουργεί ερωτηματικά, δεδομένου ότι εισήχθη χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, Συλλόγους ασθενών και κυρίως τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι πρακτικές αυτές εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου συνιστούν πλήρη υποβάθμιση τόσο των επιστημονικών φορέων, όσο και ασθενών και ασφαλισμένων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα εν λόγω φάρμακα απευθύνονται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις (διάφορες μορφές καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.). Ως εκ τούτου, με την διάταξη του νέου κανονισμού, οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και όχι από ιδιωτικά φαρμακεία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταλαιπωρία για αυτούς δεδομένου ότι συμπολίτες μας θα αναγκάζονται να αναζητήσουν σε μεγάλες πόλεις κρατικά φαρμακεία. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει την συγκεκριμένη διάταξη και να διαμορφώσει ένα ουσιαστικό πλαίσιο συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αναβαθμιστεί η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασθενείς και ασφαλισμένους.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την διάταξη, με την οποία απαγορεύεται η διάθεση φαρμάκων αξίας άνω των 1.000 ευρώ από ιδιωτικά φαρμακεία;
-Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου η διαμόρφωση ενός σχεδίου για την
αναβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασθενείς και ασφαλισμένους;