ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γενόσημα και ΠΦΥ στο Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα;

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα μέτρα, με τα οποία θα κλείσει η Δ’ αξιολόγηση. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 14 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, από μέρα σε μέρα αναμένεται να “βγει στον αέρα” η νεα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ.
Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μια σειρά από ακανθώδη θέματα, όπως οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το “κούρεμα” των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, κοκ.
Στην Υγεία, βέβαια, αν και η ακριβής εικόνα παραμένει ασαφής, εκτιμάται πως το πολυνομοσχέδιο θα εισάγει αλλαγές σε μια σειρά από θέματα που βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συζήτησης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, οι χαρακτηριστικότερες προσθήκες της Αριστοτέλους στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο θα είναι τροποποιήσεις στη διαδικασία ανάπτυξης της νέας ΠΦΥ και θεσμοθέτηση κινήτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, και θέματα που αφορούν τις κεντρικές προμήθειες.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τη θέσπιση κινήτρων για να παροτρύνει τους ασθενείς να επιλέγουν περισσότερα γενόσημα. Παρά τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί, η Αριστοτέλους φαίνεται να προχωράει με τη νομοθέτηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα. Εν ολίγοις, οι ασθενείς που επιλέγουν γενόσημα θα πληρώνουν μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή. Μένει να φανεί αν στη διάταξη θα έχει προβλεφθεί πως θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στη δαπάνη και αν θα “πληρώσουν τη νύφη” οι φαρμακευτικές, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.
Οι πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως πιθανόν να υπάρξει διάταξη που θα αναβαθμίζει το ρόλο της ΕΚΑΠΥ και θα ρυθμίζει θέματα των κεντρικών προμηθειών. Παράλληλα, όμως, αναμένεται εισαχθούν αλλαγές και τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της νέας ΠΦΥ, η ανάπτυξη της οποίας έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια.
ε τις διατάξεις που θα εισαχθούν αναμένεται να καταστούν πιο ελαστικά τα χρονοδιαγράμματα της νέας ΠΦΥ, η οποία ακόμη και με την αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων είναι πολύ πίσω. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος παραπομπών, που αποτελεί κεντρικό σημείο της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναμένεται να μετατεθεί για το 2019.
Πάντως ο Ανδρέας Ξανθός φέρεται να έχει υπογράψει και να ετοιμάζεται να αναρτήσει τη νέα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ μετά και τη δημοσίευση των αλλαγών στη μοριοδότηση και στα κριτήρια πρόσληψης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει γιατρούς στις νέες δομές της ΠΦΥ.

Πηγή: virus