Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

«Νίκη» των ατόμων με διαβήτη: Αλλάζει ο ΕΚΠΥ!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Καρπούς απέδωσαν, όπως όλα δείχνουν, οι πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων -Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Σε έκτακτη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Π. Πολάκης αποδέχθηκε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως την προχειρότητα και τα σοβαρά λάθη που περιείχε ο ΕΚΠΥ που προώθησε στο ΔΣ του Οργανισμού και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Πέρα τις αλλαγές που αφορούν τα άτομα με διαβήτη, σημαντική αλλαγή προωθείται στις συνταγές όλων των χρονίως πασχόντων.
Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε επικαιροποιημένο ΕΚΠΥ το επόμενο διάστημα, καθώς το κείμενο που ψηφίστηκε βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, αν όχι σήμερα, μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες ο κ. Πολάκης φέρεται να διευκρίνισε πως ο νέος ΕΚΠΥ θα έχει έναρξη ισχύος την 1η Οκτωβρίου, ώστε αν και η άμεση δημοσίευση του ΕΚΠΥ συνιστά προαπαιτούμενο, να υπάρχει χρόνος για διορθώσεις πριν την πλήρη εφαρμογή του.

Διορθώσεις και Αλλαγές
Ο νέος ΕΚΠΥ, που ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Τετάρτη, χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες, όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, περιελάμβανε σοβαρές περικοπές σε αναλώσιμα υλικά, περιορισμούς στην πρόσβαση και συμμετοχή σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και επικίνδυνες, για την υγεία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, παραλείψεις.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, λοιπόν, στον Κανονισμό εντάσσεται το θεραπευτικό υπόδημα για το Διαβητικό Πόδι, το οποίο αν και διεθνώς αποδεδειγμένο πως συμβάλει σημαντικά στη μείωση των ακρωτηριασμών, έμενε εκτός ΕΚΠΥ. Έτσι, στο Παράρτημα που πρόκειται να ενταχθεί μεταγενέστερα και πριν την έναρξη ισχύος του νέου Κανονισμού Παροχών θα ενταχθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση.
Παράλληλα, εξασφαλίστηκε, μεταξύ άλλων, η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε 10% συμμετοχή, ενώ η ηγεσία Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ πήραν πίσω την προτεινόμενημείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1. Μάλιστα, εξασφαλίστηκε ότι γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του Διαβήτη είναι μηδενική. Μάλιστα, πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως πλήρη θα είναι η αποζημίωση και του αισθητήρα μέτρησης γλυκόζης που χρησιμοποιείται με αντλία ινσουλίνης, το κόστος του οποίου κάλυπταν τα άτομα με διαβήτη.
Η ανατροπή, ωστόσο, έρχεται στο διαφαινόμενο τέλος του “θρίλερ” με το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre, το οποίο θα ενταχθεί στο νέο Κανονισμό, με την ελπίδα ότι η διαδικασία θα είναι σαφής και γρήγορη. Για να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζήτησε, αίτημα που έγινε αποδεκτό, να υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.
«Αποδεκτή έγινε επίσης η πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο Διαβήτη τ. 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας», σημειώνεται.
Πληροφορίες του Virus, μάλιστα, αναφέρουν πως στις τροποποιήσεις θα ενταχθεί και η πρόβλεψη για προληπτικές περιοδοντικές εξετάσεις για τα άτομα με διαβήτη, στα οποία η περιοδοντική νόσος είναι συχνή επιπλοκή. Επιπλέον, όμως, αναμένεται να προβλεφθούν συνταγές 6μηνης διάρκειας για όλους τους χρονίως πάσχοντες!
«Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ νιώθει δικαιωμένη και δηλώνει την ικανοποίησή της για την ένταξη των προτάσεών της στο νέο Κανονισμό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδίας, στην οποία ευχαριστεί για τη συμπαράσταση της την ΕΣΑμεΑ και αναβάλλει την πορεία διαμαρτυρίας και τη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, που είχε προγραμματιστεί για τις 27/6/2018.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον κ. Πολάκη για τον ΕΚΠΥ είχε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στην οποία δόθηκαν διευκρινήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα να τεθεί ο νέος ΕΚΠΥ σε διαβούλευση και επεξεργασία από την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς μέλη της και μέχρι τα μέσα Ιουλίου να καταθέσει η Συνομοσπονδία συνολική πρόταση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και στον κ. Πολάκη με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, διορθώσεις και βελτιώσεις, οι οποίες και θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση.

Πηγή: virus