ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γενναία κοινοτική χρηματοδοτική “ένεση” στην έρευνα και την καινοτομία

Με 100 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πρόγραμμα Horizon Europe, της περιόδου 2021-2027. Στόχος είναι να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας και καινοτομίας. Η χρηματοδότηση από το Horizon Europe θα καλύψει τους τομείς της υγείας και περίθαλψης, καθώς και τον ιατρικών συσκευών, αλλά και τομείς όπως η πυρηνική ασφάλεια, η προστασία από την ακτινοβολία κοκ.

Το νέο πρόγραμμα, που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2021, θα αντικαταστήσει το ισχύον Horizon 2020, επιθεώρηση του οποίου έδειξε ότι σχεδόν τα 2/3 της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, προήλθε από την καινοτομία. Έως τον περασμένο Μάιο, το Horizon 2020 είχε στηρίξει πάνω από 18 χιλιάδες πρότζεκτ, χορηγώντας περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ!


Την ικανοποίηση της για την απόφαση επέκτασης και ενίσχυσης της πρωτοβουλίας Horizon, εξέφρασε η EFPIA, ο ευρωπαϊκός φορέας της φαρμακοβιομηχανίας (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), σημειώνοντας πως η Ομοσπονδία έχει υψηλές προσδοκίες για τη θέση της Ευρώπης ως ηγέτιδας δύναμης στην ιατρική καινοτομία. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Καινοτομίας (European Innovation Council – EIC) που θα αναγνωρίζει και χρηματοδοτεί ταχέως αναπτυσσόμενες καινοτομίες υψηλού ρίσκου με αυξημένες πιθανότητες να δημιουργήσουν εντελώς καινούργιες αγορές, από το στάδιο της ανάπτυξης έως τη διάθεση στην αγορά.

Παράλληλα, θα εστιάσει σε πανευρωπαϊκές δράσεις καινοτομίας, με ευρείς στόχους, όπως η μάχη κατά του καρκίνου και της μόλυνσης από το πλαστικό. Το νέο πρόγραμμα θα στηρίξει την ανοικτή πρόσβαση στην επιστήμη και ευρύτερες συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη.


Πηγή : virus