ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

“Βουτιά” στις τιμές 2000 φαρμάκων

Περιορισμένα αποδεικνύονται τα περιθώρια ουσιαστικών διορθώσεων στις τιμές φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με τους επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ειδικά, τα λάθη που “κληρονομήθηκαν” από προηγούμενα δελτία τιμών φαίνεται πως οι εταιρίες τα… “παντρεύτηκαν”. Την ίδια ώρα, και η δυνητική εξοικονόμηση από την ανακοστολόγηση αποδεικνύεται περιορισμένη.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου πως στην τρέχουσα ανατιμολόγηση οι συνολικές ενστάσεις ανήλθαν σε 690. Από τις οποίες, οι 298 δεν έγιναν δεκτές, ενώ γύρω στις 45 περιπτώσεις τελούν υπό διερεύνηση, δηλαδή επί της ουσίας τα εν λόγω σκευάσματα δεν θα ανατιμολογηθούν σε αυτή τη φάση.
Σε ό,τι αφορά τις διορθώσεις, βέβαια, οι εταιρίες γενικά θα πρέπει κρατήσουν πάλι μικρό καλάθι. Όπως είχε γράψει το Virus μεταξύ των εξόφθαλμων λαθών ήταν η ανατιμολόγηση των προϊόντων αίματος, παρότι σαφώς εξαιρούνταν της διαδικασίας. Τυχόν τέτοια λάθη θα διορθωθούν σημείωσε η κ. Αντωνίου. Στα προϊόντα, όμως, που προορίζονταν για εξαγωγές, τα οποία η φαρμακοβιομηχανία εκτιμά ότι κακώς ανατιμολογούνται, διορθώσεις δεν θα γίνουν.
Γενικότερα, ο αριθμός των φαρμάκων που οι τιμές τους βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων της Ευρώπης ή ακόμη και κάτω από τη χαμηλότερη τιμή είναι υψηλός. 2000 φάρμακα έχουν δει τις τιμές τους να κάνουν βουτιά, ενώ ο συνολικός αριθμός των κωδικών που υπέστησαν μείωση έφθασαν τις 2400. Από την άλλη, ανατιμολογήθηκαν 7.922 κωδικοί και σε 5.417 δεν έγινε καμία μείωση.
Ειδικότερα, 639 off-patent φάρμακα είναι χαμηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, 737 off-patent φάρμακα είναι χαμηλότερα από το μ.ο. των τριών αλλά υψηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή, ενώ 237 γενόσημα είναι χαμηλότερα από το 65% του off-patent αναφοράς.
Ουτε σε αυτή την ανατιμολόγηση διορθώθηκαν λάθη προηγούμενων ανατιμολογήσεων, με τους επικεφαλής του ΕΟΦ, μάλιστα, να ζητούν απο τους εκπροσώπους των εταιριών να μην αξιώνουν αυξήσεις σε τιμές προϊόντων ακόμη και αν επρόκειτο να διορθωθούν με αυτό τον τρόπο λάθη προηγούμενων ανατιμολογήσεων.
Άφησαν, όμως, ένα παραθυράκι για διορθώσεις σε φάρμακα, που πιθανή έλλειψη τους από την αγορά θα δημιουργούσε προβλήματα δημόσιας υγείας. Οξύμωρη πρόβλεψη, αν αναλογιστούμε ότι ουσιαστικές κινήσεις για να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη δεν γίνονται, με τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να καταφεύγουν στις μειώσεις τιμών για να την ελέγξουν. Έτσι, με αυτό το Δελτίο Τιμών η δυνητική εξοικονόμηση δεν θα ξεπεράσει το 1,7%. Η λέξη κλειδί είναι δυνητική, γιατί στην πράξη τις όποιες προσπάθειες δυναμιτίζει η υποκατάσταση.
Από τη συνάντηση, βέβαια, αναδείχθηκε ακόμη ένα πρόβλημα, αποτέλεσμα των πρόσφατων θεσμικών αλλαγών και συγκεκριμένα της κατάργησης της Επιτροπής Τιμών. Όπως εξηγούν στο Virus στελέχη του κλάδου, προκύπτει ασάφεια στη διαδικασία των ενστάσεων ειδικά μετά την ανάρτηση της τελικής πρότασης του Δελτίου Τιμών του ΕΟΦ, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας. Οι ενστάσεις θα εξετάζονται πριν την υπογραφή του Υπουργού και θα προσαρμόζονται στο Δελτίο Τιμών που θα αναρτάται ή θα εξετάζονται εκ των υστέρων, ώστε να ενταχθούν στο Διορθωτικό Δελτίο, που ακολουθεί; Το μόνο που διευκρινίστηκε είναι πως οι όποιες παρατηρήσεις επί των ενστάσεων θα επικοινωνηθούν απευθείας στις εταιρείες.
Την ίδια ώρα, αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες γενοσήμων κατέφυγαν και πάλι στο”πικρό φάρμακο” των εθελούσιων μειώσεων, μήπως και καταφέρουν να αντισταθμίσουν το μεγαλύτερο ψαλίδισμα που φέρνει η διαδικασία της ανατιμολόγησης.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε Δελτίο Τιμών με εθελοντικές μειώσεις σε 79 σκευάσματα, σε συνέχεια αντίστοιχων δελτίων τιμών με εθελούσιες τιμές, τα οποία όμως περιείχαν ελάχιστα προϊόντα. Οι νέες αυτές τιμές θα ισχύσουν για ΚΑΚ, νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές από 11 – 6 – 2018, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 19 – 6 – 2018 και για τα φαρμακεία από 13 – 7 – 2018.



Πηγή: virus