ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανάληψη της διοίκησης του ΕΟΦ από την κα Αντωνίου

Μια καταπληκτική παρουσίαση, to the point, έκανε η μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΕΟΦ κα Κατερίνα Αντωνίου, στις 10 Μαΐου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μετά από την ακρόαση της ως προτεινόμενη από τον υπουργό Υγείας για εκ νέου διορισμό στη θέση της προέδρου του ΕΟΦ.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ εδώ και κάποιους μήνες έχει αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως είχε αναφέρει σε συνεργάτες της δεν ήταν διατεθειμένη να μπει και πάλι στο προσκήνιο ως υποψήφια για τη θέση της προέδρου καθώς η θητεία της έληξε το Μάρτιο.
Παλαιότερα δημοσιεύματα ήθελαν την κα Αντωνίου εκτός ενώ και ο σύζυγός της καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Υφαντής, είχε αποχωρήσει από τη θέση του συμβούλου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για τα θέματα της Ψυχικής Υγείας.
Παρόλα αυτά η κα Αντωνίου έκανε μια πλήρη και αναλυτική ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής, για όσα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας της στον Οργανισμό και για το πως δουλεύει σήμερα ο ΕΟΦ. Ομολογουμένως επρόκειτο για μία εξαιρετική ανάλυση/ενημέρωση, τόσο καλή που μπορούσε ακόμα και ο πιο άσχετος με το χώρο να κατανοήσει το πώς ακριβώς λειτουργεί ο ΕΟΦ.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο σύνολό της η αγορά δηλώνει ικανοποιημένη από τη λειτουργία του Οργανισμού υπό τη διοίκηση της κας Αντωνίου.
Προφανώς το υπουργείο Υγείας έλαβε αυτά τα μηνύματα και επαναπρότεινε την κα Αντωνίου για τη θέση.

Αντωνίου: όλα οφείλονται στην ομαδική δουλειά
Η κα Αντωνίου στην ομιλία της τόνισε, ότι στο μέλλον ο Οργανισμός πρέπει να επανδρωθεί επαρκώς, ενώ συμπλήρωσε ότι η όλη επιτυχία μέχρι σήμερα οφείλετε στην ομαδική εργασία όλων στον Οργανισμό και όχι μόνο στις κινήσεις της διοίκησης, καθώς και στην καλή συνεργασία με τους φορείς.

Θετική ανταπόκριση από τα κόμματα
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Χρ. Κέλας δήλωσε ότι αναγνωρίζουν το έργο της και δεν έχουν αντίρρηση ως κόμμα να συνεχίσει να διοικεί τον Οργανισμό. Και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο της λέγοντας ότι θα ψηφίσουν παρόν.
Από μεριά του ο κ. Μπαργιώτας είπε ότι και αυτοί δεν θα είναι αρνητικοί παρά μόνο επιφυλακτικοί για την επάνδρωση του Οργανισμού με νέα στελέχη που ανήκουν στην επετηρίδα του κόμματος. Ζήτησε αξιολόγηση πραγματική. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της και ρώτησε την κα Αντωνίου πως θα πρέπει κατά τη γνώμη της να διαμορφωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός στο μέλλον προκειμένου να «γλιτώσουμε» από προβλήματα σας αυτά ου αντιμετωπίζουμε τελευταία, εννοώντας τα παράνομα κυκλώματα με τα αντικαρκινικά φάρμακα. Επίσης ρώτησε αν και πόσο καθυστερούν οι εγκρίσεις των γενοσήμων γεγονός που μπορεί να δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού.
Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Αϊβατίδης Γεωργίου Ιωάννης αναφέρθηκε στο θέμα της φυματίωσης το οποίο σχετίζεται με τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες με υψηλό επιπολασμό, και ρώτησε αν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και αν χρησιμοποιείτε η δερματοαντίδραση (mandu). Αναφέρθηκε στον έλεγχο με την Γ Ιντερφερόνη (t spot) καθώς είπε ότι είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου από ότι το mandu. Αν υπάρχει σκέψη να χρησιμοποιείθεί και στη χώρα μας αν και προέρχεται από τη Μ. Βρετανία και αν υπάρχει πρόβλημα cost effective λόγω του brexit.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι ως κόμμα δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το να συνεχίσει το έργο της η κα Αντωνίου.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε ότι θα την υπερψηφίσουν ωστόσο ρώτησε αν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο φάρμακο θα παίξει κανένα ρόλο σημαντικό ως προς της διαφάνεια και αν θα είναι ένα μεγάλο όπλο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Ο κ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι δήλωσε τη θετική τους άποψη για το έργο της και η ψήφος τους θα είναι παρόν. Και ρώτησε πως μπορεί να γίνει ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα πράγματα που παρατηρούνται σήμερα με τις παράνομες διακινήσεις φαρμάκων. Καθώς και πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση. Αναφέρθηκε επίσης στην πρότερη διάθεση της να μην είναι και πάλι υποψήφια και τη ρώτησε γιατί το είχε αρνητική διάθεση και τι ήταν αυτό που της άλλαξε γνώμη.
Η Ένωση Κεντρώων είπε ο κ. Ιωάννης Σαρίδης ότι ξεκάθαρα θα στηρίξει το έργο της κα Αντωνίου και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Ο κ. Ηγουμενίδης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τον ξενίζει που τα κόμματα δηλώνουν παρόν όταν δεν βρίσκουν επί της ουσίας κάτι αρνητικό στη θητεία της κας Αντωνίου.
Στη δευτερολογία της η κα Αντωνίου απάντησε σε κάποια από τα ερωτήματα συνοπτικά.
Πρωτίστως αναφέρθηκε στην τιμολόγηση των φαρμάκων, λέγοντας ότι έχουν αλλάξει οι τρόποι τιμολόγησης των φαρμάκων. Για τις αρμοδιότητες των φορέων είπε ότι είναι πολλές γιατί σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν έχουμε ξεχωριστούς φορείς για κάθε τομέα, για παράδειγμα δεν υπάρχει ξεχωριστός τομέας για την τιμολόγηση των ιατροτεχνολογικών. Τόνισε ότι ο ΕΟΦ είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός. Ενώ, εξήγησε ότι μοιράζονται στοιχεία με άλλους φορείς όπως η ΗΔΙΚΑ κ.λπ. απλά ο κάθε φορέας έχει το δικό του έργο να διεκπεραιώσει.
Για τα συνέδρια, είπε ότι είναι μεγάλη ιστορία και πρέπει να αναλυθεί με ηρεμία. Κατά τη γνώμη της υπάρχουν συνέδρια που γίνονται από φαρμακευτικές και είναι και αυτά επιστημονικά είπε, γιατί είναι εξαιρετικά, ενώ υπάρχουνσυνέδρια επιστημονικών εταιρειών που γίνονται μόνο για συνευρέσεις. Τα συνέδρια αξιολογούνται από το επιστημονικό τους κύρος, σημείωσε, άρα ας αναρωτηθούμε για το επιστημονικό κύρος 170.000 γιατρών που πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι χωριζόντουσαν σε Α και Β και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων θεώρησε ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται τα οικονομικά στοιχεία του Α γιατί αφορούν μόνο επαγγελματίες. Κατά τα άλλα και τα δύο είναι επιστημονικά.
Αναφορικά με την ερώτηση για το προσφυγικό και τηφυματίωση απάντησε, ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ ωστόσο, ο Οργανισμός έχει σταθεί αρωγός από την αρχή και με προσωπική αρωγή της διοίκησης.
Για την υποστελέχωση είπε ότι με το που θα βγει το οργανόγραμμα θα διεκδικήσουν προσωπικό. Το οργανόγραμμα ολοκληρώνεται σε 10 ημέρες.
Στο ερώτημα για το αν είχε αποφασίσει να μη διεκδικήσει και πάλι τη θέση της προέδρου του ΕΟΦ, η κα Αντωνίου απάντησε ότι λόγω της πανεπιστημιακής της ιδιότητας την οποία αγαπά είχε πιεστεί πολύ, αλλά τελικά προσπαθεί να προλάβει και τις δύο ρόλους της και αυτόν στον ΕΟΦ.
Όσο για τη συνεργασία του Οργανισμού με τη φαρμακοβιομηχανία είπε ότι γίνεται με διακριτούς όρους και ο καθένας ξέρει το ρόλο του και τον σέβεται.
Ο υπουργός Υγείας στην δευτερολογία του είπε ότι ο Οργανισμός υπό τη διοίκηση της κας Αντωνίου έχει κάνει σοβαρά βήματα εξέλιξης με διαφάνεια και καθαρούς κανόνες έτσι ώστε, ο ΕΟΦ να αποτελεί ένα σοβαρό Οργανισμό εφάμιλλο των διεθνών προδιαγραφών.

Ανθή Αγγελοπούλου