ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κλειστοί προϋπολογισμοί: Στο στόχαστρο καρδιολογικά, αντιδιαβητικά και αντικαρκινικά

Χαράτσι μέχρι και 52% θα δουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, με το σύστημα κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, που προωθείται να εφαρμοστεί το 2019.
Συνολικά η πρόταση του υπουργείου Υγείας (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ) περιλαμβάνει 99 κατηγορίες κατά το Ανατομικό, Θεραπευτικό και Χημικό σύστημα ταξινόμησης ATC επιπέδου 4, δηλαδή την μικρότερη ομαδοποίηση των φαρμάκων, ακριβώς πριν την κατηγοριοποίηση ανά δραστική ουσία.
Περικοπές όμως, προβλέπονται τελικά για 26 κατηγορίες φαρμάκων, οι οποίες αφορούν καρδιολογικά, αντιδιαβητικά , ανοσοκατασταλτικά - αντικαρκινικά, ψυχιατρικά, προϊόντα για το αιμοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό των οστών, το αναπνευστικό, τον παραθυρεοειδή, ουρολογικά και αντιβιοτικά - κινολόνες.
Οι περικοπές "κινούνται" περισσότερο γύρω στο 20-23% με ακραίες μειώσεις της τάξης του 52% για συνδυασμό στατινών και για μαγνήσιο (μείωση 36%), όταν συνταγογραφείται ως φάρμακο για το μεταβολισμό (διαβήτη).
Αυτές οι δύο κατηγορίες φαίνεται πως θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις, παρά το γεγονός ότι την τελευταία εικοσαετία, έχει επιτευχθεί δραματική μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων εξαιτίας τόσο της προόδου στις επεμβατικές μεθόδους, όσο και της χρήσης νέων σκευασμάτων που ρυθμίζουν τους επιμέρους παράγοντες (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, υπέρταση κλπ), ενώ μελέτες έχουν δείξει γεωμετρική πρόοδο στην αύξηση των δαπανών για αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη, όταν η πάθηση δεν ρυθμίζεται επαρκώς.
Το "παιχνίδι με τη φωτιά" στα καρδιολογικά περιστατικά, αφορά τις 8 από τις 10 υποκατηγορίες καρδιολογικών φαρμάκων και συγκεκριμένα αφορά τις στατίνες (μείωση 24%, ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ και διουρητικά (-20%), συνδυασμούς στατινών (-52%), απλούς ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ (-11%), ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ με ανταγωνιστές ασβεστίου (-30%) ή άλλους συνδυασμούς (-31%), διάφορα καρδιολογικά παρασκευάσματα (-21%), αναστολείς ACE με διουρητικά (-21%).
Στο διαβήτη, αφορά αναστολείς του DPP-4, οι οποίοι θα πρέπει να "περιοριστούν" κατά 22%, άλλα φάρμακα μείωσης της γλυκόζης που θα πρέπει να περιοριστούν κατά 21% και το μαγνήσιο κατά 32%.
Στα αιματολογικά προϊόντα, προβλέπεται μείωση 27% για προϊόντα για την αναιμία, μείωση 17% για τον δισθενή σίδηρο και -21% για αιμοστατικά.
Για την οστεοπόρωση προβλέπεται μείωση 14% στα διφοσφωνικά και 22% σε σκευάσματα για το μεταβολισμό των οστών.
Επίσης προβλέπεται μείωση από 13% για δύο αντικαρκινικά - ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Σε ότι αφορά τα ψυχιατρικά, προβλέπεται μείωση από 11% σε τρεις κατηγορίες ψυχοληπτικών και ψυχοαναληπτικών.
Τέλος προβλέπονται μειώσεις της τάξης του 30% για φάρμακα του αναπνευστικού, 20% για φάρμακα του παραθυρεοειδή, 19% για φθοριοκινολόνες και 13% για ουρολογικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το σύνολο των κλειστών προϋπολογισμών που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο και εξετάζονται αφορά φάρμακα αξίας 2,508.434 δις ευρώ, επί συνολικής δαπάνης 2,838.897 δισ. ευρώ.
Η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ προ clawback για το σύνολο των φαρμάκων φθάνει τα 2,131.750 δισ. ευρώ επί συνόλου 2,428.411 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες 99 κατηγορίες.
Μετά το clawback η τελική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ πέφτει στα 1,950.411 δισ. ευρώ και για τις 99 κατηγορίες συνολικά στα 1,712.144 δισ. ευρώ.
Με την παραπάνω πρόταση, η τελική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει τα 1,818.506 δισ. ευρώ συνολικά, από τα οποία τα 1,580.238 δισ. ευρώ θα αφορούν τις 99 προαναφερόμενες κατηγορίες.
Η εξοικονόμηση που επιχειρείται υπολογίζεται σε 131,905 εκ. ευρώ.

Διαφορετικά συστήματα
Βέβαια για τις μειώσεις αυτές, λαμβάνονται υπόψιν τα συστήματα Δανίας και Νορβηγίας συνδυαστικά, αν και με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων Υγείας και Πολιτικών (European Observatory on Health Systems and Policies) η Δανία κατείχε ως το 2016 τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που αποδίδεται στο σύστημα υγείας της, το οποίο στηρίζεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Κάτι τέτοιο, φυσικά δεν ισχύει στην Ελλάδα που η πρωτοβάθμια περίθαλψη καλύπτεται από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων... Ακόμη και αν λειτουργήσουν τελικά οι ΤΟΜΥ, παρά την απροθυμία των γιατρών να την στελεχώσουν, το επίπεδο περίθαλψης δεν θα επαρκεί να καλύψει ασθενείς που βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα σημεία (ορεινά, άγονα, νησιωτικά) και καλύπτονται για τις χρόνιες παθήσεις τους από επαναλαμβανόμενες συνταγές, μαζί με τη φροντίδα του φαρμακοποιού - του πρώτου σημείου ΠΦΥ στη χώρα.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, ή οι ασθενείς δεν θα πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται, με δραματικές επιπτώσεις για την υγεία τους, καθώς πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες φαρμάκων, ή το επιπλέον βάρος θα επωμιστούν οι φαρμακευτικές.
Οι τελευταίες, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν στην αγορά τα σκευάσματα που θα προσβληθούν από ένα πρόσθετο clawback, πέραν αυτού που μέχρι τώρα καταβάλλουν και σε ποσοστό που προσδιορίζεται από την "εισαγόμενη" διαφορά από τα συστήματα υγείας Δανίας και Νορβηγίας ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις για να καλύψουν την επιβάρυνση.

Πηγή: healthmag