ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διπλάσια αναμένεται η άνοδος τιμών των ορφανών φαρμάκων έναντι των υπόλοιπων

Mε διπλάσιο ρυθμό από ότι τα υπόλοιπα φάρμακα αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των ορφανών σκευασμάτων την προσεχή εξαετία.
Σύμφωνα με έκθεση του EvaluatePharma, οι τιμές των ορφανών σκευασμάτων προβλέπεται ότι θα ενισχύονται κατά 11%, κάθε χρόνο μέχρι και το 2024, ενώ η υπόλοιπη αγορά θα αυξηθεί κατά 6,4%.
Μέχρι το 2024, τα ορφανά φάρμακα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του συνόλου των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, με τις πωλήσεις τους να διαμορφώνονται στα 262 δισ. δολ. παγκοσμίως. Στο σύνολο των "μοναδικών" φαρμάκων εκτιμάται ότι τα ογκολογικά φάρμακα θα αποτελέσουν το ήμισυ των πωλήσεων έως το 2024, ακολουθούμενα από τα φάρμακα που σχετίζονται με θεραπείες για τη διαταραχή του αίματος αντιπροσωπεύοντας το 12% περίπου της αγοράς.
Το μέσο κόστος των ορφανών φαρμάκων ήταν περίπου 147.000 δολάρια ανά ασθενή ετησίως το 2017, έναντι 30.708 δολαρίων για τα μη ορφανά φάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.
Το 2017, το πιο ακριβό φάρμακο στις Η.Π.Α. ήταν ένα σκεύασμα από τον όμιλο Alexion, που κόστιζε περισσότερα από 500.000 δολ. ανά ασθενή ετησίως, αναφέρει η έκθεση. Πρωτιά, που φέτος αναμένεται να περάσει είτε στην Biogen - για ένα φάρμακο για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία -το οποίο κοστίζει 750.000 δολάρια ή στη BioMarin- για ένα σκεύασμα για τη νόσο Batten- με ετήσιο κόστος 702.000 δολαρίων.
Ενώ η Novartis κυριαρχεί επί του παρόντος στις πωλήσεις ορφανών φαρμάκων παγκοσμίως, η έκθεση προέβλεψε ότι οι δύο θεραπείες πολλαπλού μυελώματος της Celgene, θα αναδείξουν την τελευταία, παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά των ορφανών φαρμάκων μέχρι το 2024.
Παράλληλα, στην κορυφή της λίστας θα βρίσκονται και οι εταιρείες Merck και Bristol-Myers Squibb, με τα ογκολογικά τους φάρμακα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο FDA πρότεινε να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία ορφανών φαρμάκων. Ο οργανισμός στοχεύει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις αιτήσεις ορφανών φαρμάκων και να εξορθολογίσει τη διαδικασία για τις μελλοντικές αιτήσεις, διευκολύνοντας τις φαρμακοβιομηχανίες να αντιμετωπίσουν αυτές τις σπάνιες νόσους.

Πηγή: iatronet