ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πώς η βιομηχανία φαρμάκου ανταγωνίζεται την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα!

Ρεκόρ παραγωγής κατέγραψε τον Μάρτιο η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία. Ο σχετικός δείκτης στα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα εμφάνισε αύξηση κατά 13,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.


Πρόκειται για τη συνέχιση μίας εντυπωσιακής πορείας, δεδομένου πως τον Μάρτιο του 2017 είχε καταγράψει αύξηση 20,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Ενδεικτικό της βελτίωσης είναι πως η παραγωγή φαρμάκων έχει ξεπεράσει φέτος κατά 60% τον δείκτη παραγωγής του 2010, όταν ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 1,7% των επιδόσεων που είχε στην αρχή της κρίσης.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία των ελληνικών βιομηχανιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η βιομηχανία του φαρμάκου ανταγωνίζεται σε επιδόσεις την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκονται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα!
Συγκεκριμένα, η άντληση πετρελαίου σημείωσε τον Μάρτιο αύξηση 20,1% και η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος αύξηση κατά 15%.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας(ΠΕΦ) εκτιμά πως η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Υπολογίζει, δε, πως για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.
Απασχόληση
Η άμεση απασχόληση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ξεπερνάει τις 11.000 θέσεις εργασίας, μέγεθος που αντανακλά πάνω από το 60% της συνολικής απασχόλησης του κλάδου.
Υποστηρίζονται έμμεσα περίπου 13.400 θέσεις σε συναφείς κλάδους, που συνδέονται με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ενώ άλλες περίπου 29.000 θέσεις εργασίας προκύπτουν ως αποτέλεσμα της καταναλωτικής δαπάνης από τους καταβαλλόμενους μισθούς.
Το προεδρείο της ΠΕΦ σημειώνει πως η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φτάνει σε 53.100 θέσεις εργασίας.

Πηγή: iatronet