ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στον αέρα οι θεραπείες ασθενών με ακριβά φάρμακα! Χωρίς νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών το υπ.Υγείας

Στον αέρα φαίνεται ότι είναι η θεραπεία εκατοντάδων ασθενών με βαριά νοσήματα στη χώρα μας, καθώς τα ακριβά φάρμακα που έχει προμηθευτεί το υπουργείο Υγείας με εκπτώσεις είναι αμφίβολο πως θα διατίθενται σε λίγους μήνες.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου λήγει η ισχύς της σημερινής συμφωνίας που έχει γίνει με φαρμακευτικές εταιρείες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Συμφωνία που περιελάμβανε μεγάλες εκπτώσεις τιμών.
Ενδεικτική η περίπτωση της Ηπατίτιδας όπου και είχε επιτευχθεί μεγάλη μείωση τιμών ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα περισσότεροι πάσχοντες. Κάτι που άλλωστε προβλεπόταν και από τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Συνεπώς σε λιγότερο από 4 μήνες λήγουν οι συμφωνίες που έχουν γίνει για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών σε ακριβά σκευάσματα, γι αυτό και είναι άγνωστο από κει και πέρα τι θα γίνει με τις θεραπείες υψηλού κόστους.
Άλλωστε το υπουργείο Υγείας όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.grδεν έχει συστήσει ακόμη τη νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να ξεκινήσει νέα σειρά επαφών με τον φαρμακευτικό κλάδο για την επίτευξη νέας συμφωνίας με μειωμένες τιμές.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που διακινδυνεύεται η υγεία των ασθενών αλλά και η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, αφού και πέρυσι είχαν διακοπεί τα παζάρια για τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα για …άγνωστους ή μη δημοσιοποιημένους λόγους.
Στην περίπτωση που δεν συσταθεί νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης δύο είναι οι κίνδυνοι:
1ον Να δοθεί παράταση στη συμφωνία αλλά είναι άγνωστο εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα τη δεχθούν ή θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο τιμές δηλαδή τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια οι ασθενείς είναι στον αέρα καθώς με υψηλότερες τιμές είναι άγνωστο εάν όλοι θα έχουν πρόσβαση στις νέες ακριβές θεραπείες.
Ταυτόχρονα η οικονομική απώλεια για το σύστημα υγείας θα είναι τεράστια αφού είχαν εξασφαλισθεί ακόμη και εκπτώσεις της τάξης του 50% όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr.
2ον Το άλλο σενάριο προβλέπει η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να συσταθεί …την τελευταία στιγμή κατά τη συνήθη τακτική και να μην έχουν εξασφαλισθεί χαμηλές τιμές στις θεραπείες υψηλού κόστους μέχρι τη λήξη της συμφωνίας στις 31 Αυγούστου.
Και πάλι στους βαριά πάσχοντες θα επιφέρει ανησυχία αφού δε θα γνωρίζουν εάν θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους ή όχι το χρόνο που πρέπει.

Πηγή: healthreport