Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Λήγει η προθεσμία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων! Στον αέρα το ΕΣΥ!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Στον αέρα τα νοσοκομεία για το νέο σύστημα με τα προσωπικά δεδομένα!

Στον «αέρα» παραμένουν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ασθενών στη χώρα μας, καθώς λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε. που επιβάλει τη διασφάλιση των προσωπικών στοιχείων, το δημόσιο σύστημα υγείας φαίνεται ανέτοιμο.

Ο νέος κανονισμός, που θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 25 Μαΐου, αφορά όλες τις εταιρείες, τις κλινικές, τα νοσοκομεία αλλά και χιλιάδες άλλους φορείς που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα πολιτών, είτε ηλεκτρονικά είτε έγγραφα.


Γι’ αυτό άλλωστε και στη χώρα μας χιλιάδες ιδιωτικές εταιρείες και κλινικές, επιχειρούν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε απρόοπτα. Άλλωστε ο Ευρωπαϊκός κανονισμός είναι εξαιρετικά αυστηρός και όποιος δεν συμμορφωθεί, τον περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και μεμονωμένοι γιατροί αλλά και Ιατρικοί Σύλλογοι, έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται εδώ και καιρό. 

Ωστόσο το ΕΣΥ για άλλη μία φορά είναι πίσω αφού όπως προκύπτει από ρεπορτάζ , μέχρι στιγμής κανένα νοσοκομείο δεν έχει εκδώσει πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα νέο σύστημα τεχνολογικά προηγμένο, το οποίο να προστατεύει το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έχουν βγάλει πρόγραμμα, αλλά ούτε καν το εξετάζουν ως υποχρέωση.

Και ο κίνδυνος είναι στην περίπτωση που ιατρικά στοιχεία ασθενών διαρρεύσουν, οι πολίτες να στιγματιστούν για πάντα όπως είχε γίνει π.χ. με τις οροθετικές ιερόδουλες. Ταυτόχρονα μπορεί να αλλάξει ακόμη και όλη η πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες είναι πιθανό να επικαλούνται ακόμη και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας ώστε να μην προχωρούν σε καλύψεις και αποζημιώσεις.

Γι αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι ιδιωτικοί φορείς της Υγείας προχωρούν σε εφαρμογή συστημάτων προστασίας των δεδομένων που τηρούν και διαχειρίζονται, τα οποία περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις κρυπτογράφηση των δεδομένων των ασθενών που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα και υποστούν τις σοβαρές κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμη το απαραίτητο κονδύλι για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ ακόμη οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών είναι προσβάσιμοι σε όλους τους εργαζόμενους, αφού διακινούνται μέσα στους διαδρόμους χωρίς καμία προστασία.

Άλλωστε σήμερα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δε διαθέτουν ούτε καν απλά ντουλάπια που να κλειδώνουν, ώστε να μπορούν να παραμένουν σφραγισμένοι οιιατρικοί φάκελοι των ασθενών.

Για σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα με κωδικοποιημένα τα προσωπικά στοιχεία των πασχόντων, ούτε λόγος.

Από την άλλη τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) καθώς και άλλοι Σύλλογοι της χώρας, με ειδικές οδηγίες προς τα μέλη τους προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.


Πηγή : healthreport