ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μέτρα διασφάλισης ποιότητας στον ΕΟΠΥΥ - ΗΤΑ βάσει θεραπευτικής αξίας

Οδηγός για τις δυνατότητες περίθαλψης θα φτάσει σύντομα στα χέρια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από τον Οργανισμό. Ο οδηγός αυτός θα περιλαμβάνει τις παροχές του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με απλά λόγια, προκειμένου οι ασθενείς να γνωρίζουν ποιές υπηρεσίες υγείας αποζημιώνονται και σε τι ποσοστό.
Σχετική δήλωση έκανε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας στο 2ο Health Innovation Conference, στο πλαίσιο συζήτησης για την καινοτομία των βιοδεικτών, τις εφαρμογές τους και την κάλυψή τους από την κοινωνική ασφάλιση.
Ο κ. Μπερσίμης διαβεβαίωσε ακόμη για την άμεση ενεργοποίηση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, ενώ προανήγγηλε επίσης την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ότι αφορά τους βιοδείκτες, τόνισε πως η αρμοδιότητα βρίσκεται στο ΚΕΣΥ και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του οργανισμού, ενώ για την αποζημίωσή τους αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης από την οποία θα καθοριστεί η συμμετοχή των ασθενών.
Στη συζήτηση μετείχαν ο Καθηγητής Κυριάκος Κυριάκου, PhD, FRMS, Ανώτερος Βιοχημικός, Υπεύθυνος Τμήματος ΗΜ/Μοριακής Παθολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο Γιώργος Νασιούλας, PhD, Chief Scientific Officer της Genekor Medical, η κ. Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών και ο Χρήστος Αντωνόπουλος, MD PhD, Δ/ντης Τμήματος Ογκολογίας/Αιματολογίας της AstraZeneca Ελλάδος.
Όπως τονίσθηκε, με τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, αναμένεται να καλυφθούν υπηρεσίες υγείας που σήμερα δεν καλύπτονται, όπως ορισμένων βιοδεικτών. Ως παράδειγμα η εξέταση για την ανάγκη ή μη χημειοθεραπείας σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, η οποία μπορεί να πραγματοποιείται από τις ασθενείς, στις οποίες επιστρέφεται το 80% του κόστους τους από τον ΕΟΠΥΥ, ύστερα από σχετική αίτησή τους.
Στη διάρκεια της συζήτησης τονίσθηκε η ταχύτατη εξέλιξη με την οποία ανακαλύπτονται νέοι βιοδείκτες, που ταυτοποιούν τη νόσο, ορίζουν ποιά θεραπεία είναι η ενδεδειγμένη και σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπουν και την εξέλιξη της θεραπείας.
Δεδομένων των πληροφοριών που δίνουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις υπογραμμίσθηκε ότι δεν δημιουργείται προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας, καθώς υπάρχει απόλυτη ένδειξη για τη διενέργειά τους, όμως είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ποιότητας των διενεργούμενων εξετάσεων. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία και η εκπαίδευση των γιατρών για τις εξετάσεις αυτές και τις δυνατότητες που παρέχουν στη θεραπευτική φαρέτρα.

Στη θετική στάση απέναντι στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας από τη φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, υπεύθυνος για θέματα Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τεχνολογιών Υγείας, και διευθύνων σύμβουλος της Merck κ. Γιάννης Βλόντζος, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης στο συνέδριο.
Ο κ. Βλόντζος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η πρόσβαση των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες και για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος, αλλά θα πρέπει άμεσα να θωρακιστεί το μέτρο με τα κριτήρια αξιολόγησης, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι δεν είναι γνωστό ακόμη, πώς θα λειτουργήσει συνδυαστικά και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στο θεσμικό πλαίσιο.
Αναφερόμενος στην επιλογή δημιουργίας Επιτροπής Αξιολόγησης, αντί του Οργανισμού Αξιολόγησης εξ΄ αρχής, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Ποδηματάς,εξήγησε ότι έγινε για λόγους ταχύτητας και διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή HTA θα λειτουργήσει εντός Ιουνίου. Παράλληλα, στο υπουργείο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη δομή του νέου Οργανισμού
Από την πλευρά του, ο κ. Πάνος Χ. Σταφυλάς, MD, MSc, PhD Σύμβουλος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Ηλεκτρονικής Υγείας, Ειδικός Καρδιολόγος, αναφερόμενος στην έλλειψη στελεχών στο δημόσιο τομέα για την συγκρότηση των απαιτούμενων φορέων αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι υπάρχουν στελέχη από τη βιομηχανία στο εξωτερικό, που με τα κατάλληλα κίνητρα θα ήταν πρόθυμα να επιστρέψουν στη χώρα μας.
Στην επιλογή της διαδικασίας με την οποία θα γίνεται η αξιολόγηση, στάθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΔΥ και Πρόεδρος, Ελληνικής
Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας κ. Κώστας Αθανασάκης, σημειώνοντας πως Οργανισμοί αξιολόγησης επιλέγουν ένα όριο αποδοχής για τις νέες θεραπείες, το οποίο μπορεί να ανακοινώνεται, μπορεί όμως να παραμένει και απόρρητο. Η εφαρμογή αυτού του ορίου έχει χρησιμότητα στην τιμή αποζημίωσης με βάση την αξία. Το υψηλότερο ποσό είχε οριστεί από τον ΠΟΥ φθάνοντας τις 50.000 ευρώ ετησίως, το οποίο αναθεωρήθηκε στις 30.000.
Στόχος δεν είναι η περικοπή θεραπειών, αλλά ένα οικονομικά αποδεκτό επίπεδο για την χρήση των θεραπειών αυτών.
Αντίθετος προς τη λογική αυτή, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων Δημήτρης Κούβελας, προτιμώντας το Γαλλικό ή Σκωτσέζικο μοντέλο της κλινικής σημασίας του φαρμάκου και λέγοντας ότι στόχος είναι "όταν πάρω ένα φάρμακο να γίνω καλά και όχι αν βολεύει την Πολιτεία να μου το δώσει".
Στη συνέχεια εξήγησε τη διαδικασία όπως είναι διατυπωμένη στο σχετικό νόμο, με ξεχωριστές αξιολογήσεις από τρία μέλη της επιτροπής, οι οποίες θα αποστέλλονται στην επιτροπή διαπραγμάτευσης και από κει, πάλι πίσω στην Επιτροπή Αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει η τελική αξιολόγηση που θα προταθεί στον υπουργό, προκειμένου ο τελευταίος να αποφασίσει.

Πηγή: healthmag